Brazílskych TOP 5: Najväčšie futbalové osobnosti

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Brazília je futbal. Vlastne nie. Brazília je radosť z futbalu. Už dekády rozdávajú futbalisti v dresoch farby kanárika po celom svete radosť z najkrajšej hry. Oni ju dokonca posúvajú na úplne iný level. To zďaleka nie je len snaha dostať loptu z bodu A do bodu B. Niekedy to vyzerá, akoby ich zaujímalo všetko ostatné, len nie výsledok. Hlavne mať z hry radosť. Joga Bonito.
Pentacampeon sa naposledy z titulu tešil ešte v roku 2002, ale na poslednom domácom šampionáte zažili nočnú moru v zápase proti Nemecku.

Stále sú však jedinou krajinou sveta, ktorá má vo vitríne originál trofeje pre Majstra sveta, takzvaný Rimetov pohár. Ten bol putovným, ale po smrti šéfa FIFA ho mala získať do svojej vitríny tá krajina, ktorá získa ako prvá tri tituly. Áno, bola to Brazília. Hovorilo sa jej aj Zlatá Niké. Minulý čas používam, pretože bola v roku 1983 ukradnutá zo sídla Brazílskej futbalovej federácie.

Naspäť k futbalu. Skúšali ste sa už niekedy zamyslieť, kto bol naozaj najlepším futbalistom z Brazílie? Dá sa to vôbec? Dá sa vybrať aspoň 5? Pretože to je ako vyberať ihlu v kope sena veľkej ako Manhattan.

Ronaldinho

Úsmev ako dar a postrach obrancov. Lámanie členkov bolo už odmalička činnosťou, ktorú zúbok praktikoval popri futbale. Stále patrí medzi málo hráčov sveta, ktorí dostali za poníženie Realu Madrid standing ovation na zaplnenenom Bernabéu.

Držiteľ Zlatej lôpty prešiel klubmi ako PSG, Barcelona alebo AC Miláno, ale najväčšiu stopu zanechal práve v Katalánsku. Okrem iného má za ušami prvú naozaj virálnu reklamu na svete. Tak čo, bolo to video reálne? 🙂

Zico

Ak vás vyhlásia za ôsmeho najlepšieho futbalistu 20. storočia a následne Pelé povie, že ste ten, ktorý sa dostal najbližšie k jeho schopnostiam, to už niečo znamená. Zico bol vynikajúcim tvorcom hry, ale aj strelcom. V 700 zápasoch nastrieľal 500 gólov, v kanárikovom drese pridal ďalších 48, ale medzinárodný úspech nedosiahol.

A to bol v roku 1982 členom reprezentačného tímu o ktorom sa hovorilo ako o jednom z najlepších v histórii krajiny. Hráč, ktorý v tých časoch robil s protihráčmi to, čo s nimi dnes robí Leo Messi.

Ronaldo

Je len jeden Ronaldo. O Fenomeno. Ak niekto ovplyvnil celú generáciu detí na svete, bol to práve on. Ronaldo Luis Nazario de Lima. Môžeme si byť takmer istí, že ak by hral dnes, Neymarova prestupová suma by bola bez problémov prekonaná. Ikonická tvár značky NIKE a jej doživotný ambasádor. Keď zmenil výzor, zmenili ho milióny malých futbalistov. Kopačky, ktoré si obul, boli expresne rýchlo vypredané.

Či hral v Barcelone, Reale Madrid, alebo Interi Miláno, všade ho diváci milovali nielen kvôli gólom, ale hlavne kvôli jeho hernému prejavu. Žiadna obrana preňho nebola problém. Spomínate si na hattrick na Old Trafforde? A to už bolo v časoch, kedy ho po ďalšom návrate po zranení všetci odpisovali a mysleli si, že ho Real Madrid kúpil iba kvôli predaju dresov.

Garincha

Pelé bol kráľ, ale Garrincha k nemu nemal ďaleko. Pri ňom nastáva otázka. Čo bolo skôr? Lopta, alebo Garrincha? Práve on totiž definuje lásku k lopte a považujeme ho za jedného z najlepších driblérov v histórii.

A všetko to dokázal napriek vrodenej chybe chrbtice a ľavej nohe kratšej o 6 centimetrov. V mladosti bol taký drobný, až dostal od sestry prezývku Garrincha – oriešok. Pôvodným menom sa totiž volal Manuel Francisco dos Santos. Jeho herný štýl mu u fanúšikov získal novú prezývku – Alegria de Povo. Radosť ľudu. Vrchol zažil na MS v roku 1962, keď prebral hlavnú úlohu po Pelém a získal aj ocenenie pre hráča turnaja. Majstrom sveta sa stal dvakrát.

Pelé

Kráľ futbalu a to aj napriek tomu, že mu na krk dýcha Maradona s Cruyffom. Futbalový Wayne Gretzky a zberač rekordov. Tri tituly pre Majstra sveta a nastrieľaných 1281 gólov. Spomínané tituly krásne lemujú jeho kariéru. Prvý získal ako neuveriteľný talent a najmladší hráč turnaja, posledný ako korunovaný kráľ futbalu.

Legenda Santosu FC okrem strieľania gólov excelovala v driblingu a prihkrávkach. Na svoju výšku vedel až neuveriteľne dobre hlavičkovať. Ak sa niekto narodil pre futbal, bol to on.V roku 1970 viedol jeden z najsilnejších tímov histórie a v pamätnom finále režíroval demoláciu Talianska. Pelé je futbal.

Do zoznamu sa nezmestili hráči ako Romário, Socrates, Roberto Carlos a iní. Brazília produkuje ročne nových a nových virtuózov a mená ako Coutinho, Firmino alebo Neymar na svojich pleciach nosia odkaz svojich predkov.