Boli sme v Turíne: Stará dáma stále vo forme

Hoci sa zvykne počas prvého pracovného dňa už zarezávať, vďaka FutbalTour.sk si môže každý dopriať predĺžený víkend svojich snov. Našou cieľovou zastávkou bol tentoraz Turín, kde sme sa tešili na Juventus a jeho ligový duel s Janovom.

Zájazd sa začal tradičným stretnutím na Trnavskom mýte v Bratislave, čakajúc na „žltý autobus“, ktorý nás priblíži k vysnenému klubu. Po uvítaní a prevzatí obálok – v ktorých sme mali vstupenky na zápas, mapu mesta, metra a ďalšie informácie sa odštartovala naša púť za talianskym futbalovým dobrodružstvom.

Z uzimeného a miestami zasneženého Slovenska sme sa presúvali cez Rakúsko až do Talianska, kde nás čakal slnečný Turín. České šoférske duo nás bezpečne a plynulo premiestnilo zo sychravého nečasu do príjemného prostredia. Ochotní a ostrieľaní vodiči radi žartovali, čím nám krátili náš autobusový výlet.

Po príjazde do Turína sme ihneď koketovali s miestnou futbalovou pýchou. Jej pôdorys bol obrovský, stožiare – vo farbách talianskej trikolóry – siahali až do neba a masívna konštrukcia odrážala svetelné lúče, ktoré zvýrazňovali jej proporcie. Prvý dojem s Allianz Stadium bol dokonalý. Aj keď sme sa už nevedeli dočkať, bolo ešte len ráno, vydali sme sa teda do centra mesta.

Budovy dýchajúce históriou, svojskí i vtipní turínski vodiči a príjemní miestni obyvatelia nám spríjemňovali predzápasové čakanie. Pochodili sme tamojšie pamiatky, spoznali taliansku kultúru a výborne sa najedli. Okrem Juventusu však symbolom mesta nebolo jedlo. Ale káva. Všade samá káva. Pil ju každý. A všetci tak isto. Prišiel, postavil sa k baru, dostal vodu, vypil kávu, dostal vodu a odišiel. Tento proces bol u každého rovnaký a rovnako rýchly. Trval asi dve minúty. Talianski zákazníci dokázali prebrať posledné týždne života pri jednej malej káve a v stoji…

Plní entuziazmu a futbalového nadšenia sme smerovali na futbalový stánok „starej dámy“. Vo vzduchu bolo cítiť niečo príjemné, cesty sa plnili dresmi a ulicami sa ozývali futbaloví trubadúri. Nikto sa nevedel dočkať úvodného výkopu. Keď sa slnečný deň ponoril do večernej tmy, fanúšikovia a talianski i zahraniční priaznivci sa schádzali pri turniketoch ešte pred stanoveným časom, aby čakali na svojich obľúbencov a pozdravili ich aspoň cez tmavé okná áut.

Potom sme sa s radosťou a veľkými očakávaniami dostali cez kontroly až na tribúny, kde sme sa zastavili, ohromení úžasom. Futbalový stánok Juventusu vyzeral veľkolepo, človek si pripadal ako vo futbalovej rozprávke. Všade samé symboly turínskeho veľkoklubu, pôsobivá architektúra a skvele naladení „tifosi“. Po nesmelých pohľadoch sme si začali naplno užívať atmosféru, ktorá panovala na Allianz Stadium. Emotívne výkriky či oslavné chorály sprevádzali celý ligový duel, na ktorého konci sa tešil domáci favorit.

Juventus, ktorý sa opäť tlačí na ligový trón, po zápase vytlieskal celý štadión. Pri opúšťaní futbalového stánku sme pociťovali zimomriavky z mimoriadneho zážitku a zapamätali sme si jedno: chceme to zažiť opäť. Dokonalý zájazd ešte podčiarkli naši šoféri, ktorí nám predhriali autobus, aby sme v ňom mohli relaxovať po večernom ochladení. Vďaka skvelej organizácii, bezproblémovému cestovaniu a nezabudnuteľnému zážitku z futbalu si Juventus a Turín zaslúžia našu ďalšiu návštevu.