Boli sme v Minsku: Dokonalý hokejovo-futbalový zájazd

Dokonalý zájazd. S takými slovami, pocitmi a skvelými zážitkami sa vrátila skupina klientov z Bieloruska, kde sledovali hneď dve atraktívne podujatia.

Športový kalendár bol priaznivý a októbrový víkend najprv ponúkol zápas Kontinentálnej hokejovej ligy medzi Dinamom Minsk a Slovanom Bratislava, následne duel kvalifikácie o postup na ME 2016 do Francúzska medzi Bieloruskom a Slovenskom. Výborná kombinácia, ktorá prilákala značný záujem a do Minska sa napokon vybralo 12 klientov.

Metropola Bieloruska očarila mnohých Slovákov už počas svetového šampionátu v hokeji a keď sa naskytla príležítosť na podobne zaujímavý zájazd, nedalo sa odolať. Niektorých síce možno odradili „vybavovačky“ s vízami, ktoré počas MS neboli potrebné, ale aj kvôli podobnej byrokracii je ideálne využiť služby CK FutbalTour.sk. Klientom stačilo iba prísť na letisko a užiť si výlet. A že si ho naozaj naplno vychutnali, potvrdzujú slová nášho delegáta-spolupracovníka Pavla v Minsku, ktorý zhrnul celý víkend:

„S klientmi som sa stretol v piatok 10. 10. na letisku v Minsku a spoločne sme sa pripraveným autom presunuli na hotel. Trojhviezdičkový hotel bol podľa predstáv klientov, čistý a s dobrým zariadením. Súčasťou bola aj reštaurácia s nočným klubom. Po ubytovaní sme išli metrom do centra mesta, kde sme si dali obed v reštaurácii „Vasilky“, s pekným výhľadom na budovu KGB. Klientom som porozprával základné informácie o Minsku a dali si tradičné bieloruské jedlá. Ochutnali boršč, hubovú polievku, zemiakové placky, cipiliny, rebierka a ďalšie špeciality. Samozrejme nemohlo chýbať bieloruské pivo a miestna vodka. Klientom všetko veľmi chutilo. Po výdatnom obede bol čas na krátku prechádzku po centre a nasledoval presun autobusom do Minsk Areny. Cestu mierne skomplikoval práve prebiehajúci politický summit a v čase dopravnej špičky bola miestami doprava aj úplne zastavená. Všetko sme však stihli a samotná aréna klientov nadchla. Spravili si množstvo fotografií, atmosféra v takmer úplne zaplnenej hale bola skvelá. Keby ešte Slovan bol trošku úspešnejší…Po zápase som klientov odprevadil na hotel. Niektorí si zvolili oddych, iní ešte vyrazili do ulíc a za zábavou.

dinamo-slovan_33

V sobotu bol zraz po raňajkách na recepcii. Metrom sme sa odviezli na železničnú stanicu, kde bola zastávka vyhliadkového dvojpodlažného autobusu. Objednali sme si dvojhodinovú prehliadku mesta, klienti dostali slúchadlá s možnosťou voľby jazykov, takže sa mohli lepšie zoznámiť s Minskom, jeho dejinami a architektúrou.

ms-2014-v-minsku-39_692

Po autobusovej prehliadke nasledovala aj pešia prehliadka centra a hlad sme zahnali v českej reštaurácii. Obrovské porcie uspokojili každého, hlad v Minsku rozhodne nehrozí. Nasledoval presun do pivárne, kde je v ponuke 100 druhov zlatistého moku z celého sveta. Vraj „na jedno“, ale všetko samozrejme skončilo inak, hlavne skvelou zábavou. Večer chcela časť klientov spoznať nočný život v štýle „čo sa stane v Minsku, zostáva v Minsku“. Ostatní zvolili pokojnejší režim alebo oddych na hoteli. Bol to naozaj skvelý deň. 

Tretí deň mali klienti oddychový, každý si spravil vlastný program. Do 70 kilometrov vzdialeného Borisova sme sa večer prepravili spoločne mikrobusom. Ochotní policajti nás nasmerovali z parkoviska až na naše miesta. Štadión bol naozaj pekný, ale bohužiaľ poloprázdny.

Návšteva približne 4000 ľudí je najmenej v histórii bieloruského futbalu. Slabý záujem ľudí bol vraj spôsobený poslednými výsledkami Bieloruska, ale aj bojkotom fanúšikov po udalostiach počas zápasu proti Ukrajine (vtedy bol štadión plný). V každom prípade potešila hra aj výsledok slovenských futbalistov a klienti si dôležité víťazstvo užili. Zápas skončil neskoro v noci, nasledoval presun do Minska a na rozlúčku pivo/vodka v hotelovej reštaurácii. Na pamiatku som od skupiny dostal veľkú slovenskú vlajku, ktorú som si zavesil v izbe. 

V pondelok nasledoval už iba presun z hotela na letisko a návrat domov. Klientom sa v Minsku naozaj páčilo, bolo to na nich vidieť. Niektorí sa vyjadrili, že by radi prišli ešte raz, možno opäť na Slovan. Ľutovali, že v médiách sa o Bielorusku dajú počuť len zlé správy. Boli prekvapení čistotou na uliciach, všade skosenou trávou, kvalitou a ponukou potravín v obchodoch aj reštauráciách. Tiež rozsahom stavebníctva, pocitom bezpečnosti, pokojom, milými a ústretovými ľuďmi či celkovým poriadkom. Povedali, že si to musíme zachovať a že totálna demokracia asi nie je to najlepšie. Rozhodne musím spomenúť aj nádherné počasie. V Minsku bolo na toto obdobie neobvyklé teplo, slnko, modrá obloha a farebné lístie, všetko umocnilo zážitok z hokejovo-futbalového zájazdu. Bol to naozaj príjemný víkend a skvelá skupina.“

text: Tomáš Sobotovič, Pavel Raago