Boli sme v Istanbule: Futbal nám zakázali, užili sme si basketbal v kotli

Už dlhšie sme sa chystali obzrieť si Turecko a predovšetkým fantastickú atmosféru, ktorá vládne na tamojších štadiónoch. Vybrali sme sa priamo do Istanbulu, kde sídlia najslávnejšie kluby.

Pôvodným zámerom bola návšteva súbojov Galatasaray – Kasimpasa a hlavne šlágra Besiktas – Fenerbahce. Lenže človek z FutbalTour mieni, Turci menia…

Priaznivci Galatasaray počas predošlého domáceho derby s Fenerbahce vystrájali viac, ako je na turecké pomery bežné a federácia ich už po niekoľkýkrát potrestala. Zväz vyriešil situáciu „šalamúnsky“, tri dni pred našim príchodom oznámil, že na štadión sa dostanú iba ženy a deti. Muži mali jednoducho smolu a s domácimi teda aj my. Aj keď by sa dalo čakať, že tribúny budú poloprázdne, v Turecku je futbal takmer náboženstvom. Do hľadiska Turk Telekom Areny napokon prišlo viac ako 27 000 žien a detí, ktoré sa snažili hlasivkami pomôcť k trojbodovému zisku. Nepomohli, hostia rozobrali zverencov Taliana Manciniho šokujúco 4:0. Tento druh trestu pre fanúšikov je v krajine polmesiaca čoraz populárnejší, zažili ho už aj Fenerbahce a Besiktas.

Odlišná bola situácia ohľadom veľkého istanbulského derby, ktoré pre zmenu poslúžilo ako ďalší revolučný zápas tamojšieho zväzu. Prvýkrát v histórii sa vstupenky predávali pomocou špeciálneho elektronického systému, kde je každá vstupenka na meno, nutnosťou je registrácia a špeciálna kartička. To sa stretlo s obrovskou nevôľou oboch táborov a ako sme sa dozvedeli od miestnych, najtvrdšie fanúšikovské jadrá zápas bojkotovali. Aj počas samotného zápasu sa viac ako na zápas sústredili na skandovanie pokrikov proti federácii, ktorá si vymyslela takýto komplikovaný spôsob. Pre zahraničných návštevníkov ešte systém nebol funkčný, takže z očakávaného šlágra sme nemali nič.

Našťastie, Istanbul je obrovská metropola s pestrými možnosťami zábavy a vyhlásená atmosféra vládne aj na iných športoch. Turci milujú najmä basketbal a keďže futbal nám „zakázali“, zvolili sme takúto alternatívu.

Predkrmom bol duel domácej súťaže – TBL. Fenerbahce privítalo v Ülker Sports Arene Trabzonspor. Nádherná hala s kapacitou takmer 14 000 divákov bola síce poloprázdna, ale po krátkom 5-minútovom bojkote v úvode sa do sektoru dostavili najskalnejší fanúšikovia a zrazu dostal zápas úplne iný rozmer. Pridali sa aj ostatní diváci, domáci hráči prepli na vyšší rýchlostný stupeň a s prehľadom zvíťazili. Užili sme si zaujímavé chorály a už tu sme dostali jasný odkaz, že druhý zápas o deň neskôr bude asi nezabudnuteľný.

Vrcholom náhradného programu totiž bola návšteva súboja play off Euroligy, v ktorom Galatasaray privítal slávnu Barcelonu. Katalánsky gigant hravo zvládol oba domáce zápasy a do Istanbulu si prišiel po tretie víťazstvo, čím by spečatil postup. V Turecku to však nebýva jednoduché a hviezdami nabitý tím sa o tom presvedčil na vlastnej koži. Už hodinu pred štartom bola tribúna na pozdĺžnej strane takmer kompletne obsadená a zahrievali sa hlasivky. Človek zo Slovenska síce nerozumel ani slovo, ale musel si to užívať. Postupne sa zapĺňali aj ďalšie tribúny a krátko pred úvodným rozskokom už bolo voľných iba pár miest. Do Abdi Ipekci Areny si našlo cestu 11 470 fanúšikov, ktorí vytvorili neuveriteľnú zimomriavkovú atmosféru už pri slávnostnom nástupe hráčov na plochu.

2rqdc1k

Cela hala fungovala ako jeden obrovský kotol a po každom koši domáceho tímu explodovala nadšením. Elektrizujúce pokriky, skandovanie, tlieskanie, ako jeden muž (ale aj množstvo žien a detí). Hráči Galatasaray boli do polovice zápasu neustále vo vedení a fanúšikovia si to náramne užívali. Duel vyvrcholil do obrovskej drámy a keď krátko pred koncom domáci zmazali už 7-bodový náskok Barcelony, aréna takmer padla od nadšenia (obrat zo 60:67 na 70:68, vo videu cca od času 3:15). V tom momente to bolo skutočné turecké fanúšikovské peklo, ktoré sa oplatí zažiť. Zimomriavky po celom tele. Hostia však potvrdili pozíciu favorita a predsa len získali tretí a postupový triumf (75:78). V aréne síce zavládlo mierne sklamanie, ale aj napriek prehre odprevadili hráčov do kabín búrlivým potleskom.

Doporučujeme sledovať celé video, stojí to za to

Zažili sme nenadpodobiteľnú vášeň pre šport a aj keď pôvodný program nevyšiel, Istanbul rozhodne zanechal fantastický dojem.