Boli sme na Vječni derbi: Tam, kde milujú svoj klub

Niektorí futbaloví fanúšikovia nedajú dopustiť na rýchlosť, tvrdosť a plné tribúny anglickej Premier League alebo nemeckej Bundesligy, iným vyhovuje technická vyspelosť hráčov v španielskej Primera Divisón a vyznávači taktiky sa nadchnú napríklad zápasmi v talianskej Serie A či francúzskej Ligue 1. Veľa priaznivcov však stále túži zažiť pravý „Balkán“ a tamojšiu horúcu a poriadne bujarú atmosféru.

Výnimkou rozhodne nie sú fanúšikovia zo Slovenska a jednotlivci či menšie skupinky často mieria do Chorvátska alebo Srbska na tamojšie najslávnejšie derby. Práve na chorvátsky šláger medzi Hajdukom Split a Dinamom Záhreb vycestoval jeden z našich klientov s priateľmi a tak s párdňovým odstupom ponúkame jeho originálny pohľad:

„Súboj Hajduku Split a Dinamom Zagreb diváci v Chorvátsku nenazvú inak ako „Vječni derbi“. Je to jedno z najslávnejších klubových derby nie len v Európe, ale aj na svete. Tieto zápasy navštevuje hlavne v Splite veľké množstvo turistov. Derby sa hrá už od roku 1946 a odvtedy sa títo dvaja súperi stretli už takmer dvestokrát. Mierne navrch v nich má Dinamo, ktoré v posledných sezónach kraľuje v domácej súťaži a svojho odvekého rivala naposledy pustilo k zisku titulu v sezóne 2004/2005. Čo sa však týka atmosféry na štadióne, tak záhrebský Maksimir sa na splitský Poljud v posledných sezónach veľmi nechytá, nakoľko skalní fanúšikovia Dinama prezývaní Bad Blue Boys majú v posledných rokoch veľa sporov s vedením klubu a tak mnohé domáce zápasy jednoducho sabotujú. To sa však nedá povedať o Torcide Split, ktorá je s klubom „zrastená“.

Posledné derby na Poljude (14. septembra) bolo veľkolepým predstavením. Už od rána bolo centrum Splitu plné domácich priaznivcov, ktorí spievali známe pesničky o svojom milovanom klube a na Poljud sa začali presúvať už dve hodiny pred zápasom. Cestou na štadión je všade vidieť skupinky priaznivcov, ktoré riešia jedinú vec a to, že Hajduk musí konečne Dinamo po štyroch rokoch zdolať. Pred štadiónom to žije hodinu a pol pred zápasom tak, ako keby sa duel mal začať o desať minút. Aj tu majú návštevníci možnosť vypočuť si slávne piesne domáceho klubu a je to vhodný preddavok pred vstupom na štadión. Až po vstupe na Poljud však diváci môžu pustiť svoje emócie naplno von, pretože atmosféra v tomto futbalovom svätostánku je naozaj skvostná o čo sa v prvom rade stará Torcida, ale ostatní diváci tam tak isto nesedia potichu. Najznámejšie piesne nechýbajú pár minút pred každým zápasom a divákov dostáva do varu hlavne pieseň Dalmatinac a Dalmacijo.

V tomto prípade sa nenechali zahanbiť ani fanúšikovia Dinama, ktorí sa od ranných hodín začali presúvať zo Záhrebu a dali o sebe vedieť takmer na všetkých odpočívadlách a pumpách, čo nenechalo pokojnou domácu políciu. Na štadión ich však strážcovia poriadku dopravili bez väčších problémov a to aj napriek tomu, že ich bolo okolo tisíc. Tam však ich povzbudzovanie pri 30-tisícovej návšteve zaniklo a domáci hlasivkami vyburcovali svoj tím k skvelému výkonu hlavne v druhom polčase, v ktorom technickejší hostia nedostali žiadnu šancu uspieť a Hajduk po dvoch góloch Pašaliča, po ktorých nasledovala skvelá pyroshow Torcidy konečne svojho súpera zdolal a stiahol náskok v tabuľke na jediný bod.

Navštívil som veľa európskych štadiónov, ale ak chce niekto zažiť o čom je futbal, chce na vlastné oči vidieť, čo je to milovať svoj klub a zažiť skvelú atmosféru, tak zájde na Poljud.“

Ešte stále váhate cestovať za atraktívnym futbalom a máte obavy z organizácie, cesty alebo zabezpečenia vstupeniek? CK FutbalTour.sk je tu presne kvôli tomu a iba pre vás. 

zdroj/foto: FutbalTour.sk/ts, Tomáš Bárta