Boli sme na nemeckom superšlágri: Borussia je naozaj Echte Liebe

Repríza posledného finále Ligy majstrov medzi Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov, tentokrát v Bundeslige, bola skvelým lákadlom a menšia skupina klientov si túto možnosť nechcela nechať ujsť. Hneď na úvod môžeme skonštatovať, že skutočnosť opäť prekonala očakávania.660x210_center_blog_image_76

Repríza posledného finále Ligy majstrov medzi Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov, tentokrát v Bundeslige, bola skvelým lákadlom a menšia skupina klientov si túto možnosť nechcela nechať ujsť. Hneď na úvod môžeme skonštatovať, že skutočnosť opäť prekonala očakávania.

Už príchod ku kolosálnemu štadiónu (Signal Iduna Park) každému mierne zvýšil rýchlosť srdcovej frekvencie a to zostávalo do zápasu ešte takmer 8 hodín. V okolí sa však už pohybovali desiatky fanúšikov z celého sveta, ktorí hľadali miesta na najlepšiu fotografiu, s papierom v ruke zúfalo zháňali vstupenky alebo sa len tak kochali pohľadom a mysleli na to, aké to bude počas zápasu na tribúnach.

My sme najprv navštívili klubový fanshop, ktorý ponúka takmer všetko, na čo si spomeniete. Dresy, šály alebo futbalová výstroj a oblečenie v žlto-čiernych farbách sú samozrejmosťou, ale v dvojposchodovom obchode si môžete kúpiť napríklad aj kefu na WC, gril alebo hriankovač, všetko s logom BVB.

Priamo z fanshopu sa výťahom presúvame do klubového múzea, kde si po zaplatení vstupenky za 6 eur môžeme pozrieť cenné trofeje, suveníry a fragmenty z bohatej histórie. Malý kúsok tu má aj Slovensko vďaka Slovanu Bratislava, ktorý sa s Borussiou stretol hneď dvakrát a na stene všetkých klubových súperov tak nesmie chýbať.

Po múzeu je možné absolvovať ešte aj Stadium Tour, ale v deň zápasu sa organizačných dôvodov prehliadka útrob nádherného štadióna nekoná. Na kúsok tribún a trávnika je vidieť iba cez vysoký plot. Zamierili sme teda do podzemia fanshopu, kde je typický pub s množstvo obrazoviek. Čapujú tu skvelé pivo a ponúkajú miestne špeciality, tamojšie klobásky boli fantastické.

Futbalový štadión je súčasťou obrovského parku, v susedstve je aj supermoderná atletická a polo-zakrytá hokejová aréna, kde sa práve konal mládežnícky turnaj a pozreli sme si časť zápasu Bayern – Dortmund. Infraštruktúru môžeme iba závidieť, jednoducho pravé miesto pre šport.

O slovo sa pomaly hlásil hlad a keďže metrom to bolo od štadióna do centra iba pár minút, zamierili sme na vianočné trhy. Hneď po vystúpení nás opantali vône od výmyslu sveta a na svoje si prišiel naozaj každý. Typické „wursty“, grilované mäso a iné slané či sladké špeciality sme nemohli nechať bez dôkladnej degustácie.

Začiatok zápasu sa neúprosne blížil a tak sme sa opäť vybrali k štadiónu. Davy ľudí z metra, električiek či taxíkov sa hrnuli k turniketom alebo sa ešte zastavili pri stánkoch, kde si dopriali občerstvenie alebo kúpili najrôznejšie suveníry. Zaujímavosťou je tzv. „Rozhodcovská pokladňa“, kde si môžu v deň zápasu odstáť poriadne dlhú radu všetci registrovaní rozhodcovia a dúfať, že sa im ujdu posledné voľné vstupenky.

Ešte sme si vyšliapali schody na tribúnu a naskytol sa nám pohľad na nádherný trávnik a zatiaľ prázdnu Südtribüne. Legendárna „stena“ sa len pomaly plnila, najskalnejší fanúšikovia ešte preberali horúce témy pri pive. Počas rozvičky však už bola takmer zaplnená a čierno-žlté more začalo ladiť hlasivky – elektrizujúci pohľad.

Borussia-Dortmund__2571757b

Tesne pred nástupom tímov na hraciu plochu sa ozvali tóny You´ll never walk alone a drvivá väčšina z prítomných 80 645 divákov si schuti zaspievala so šálom nad hlavou. Mrazivú atmosféru dotvárali desiatky vlajok najrôznejších rozmerov.

Od prvej minúty sa začal nielen boj na trávniku, ale hlasivky si porovnávali aj oba tábory. Prevahu mali samozrejme domáci, ale približne 5000 priaznivcov z Bavorska sa nedalo zahanbiť. Aj sme sa snažili sústrediť na futbal, ale takmer stále sa naše pohľady upierali skôr na južnú tribúnu a divadlo, ktoré tam predvádzala takmer 30-tisicová masa fanúšikov.


Prvý polčas gól nepriniesol a tak sa čakalo, či to bude rovnaká šachová partia aj v druhom dejstve alebo sa niečo zmení. Futbalový osud to napokon zariadil tak, že zápas rozhodol muž, ktorý je už v Dortmunde nevítanou osobou a jeho dresy a šály sú vo fanshope za výpredajové ceny – Mario Götze. Na trávnik sa dostal za ohlušujúceho piskotu v 56. minúte a obecenstvo bučalo aj pri každom jeho dotyku s loptou. O desať minút neskôr to však nepomohlo a pohotová strela z hranice pokutového územia zapadla presne k žrdi. „Zradca“ sa ani veľmi netešil, nechcel ešte viac provokovať domáce obecenstvo. Od toho momentu sa hra otvorila a hral sa perfektný futbal. Vo vzduchu viselo vyrovnanie alebo definitívny úder hostí. Prišla druhá možnosť, keď Robben päť minút pred koncom famóznym spôsobom zakončil bleskový protiútok. Tribúny sa od toho momentu začali vyprázdňovať a tak niektorí ani nevideli tretí „klinec do rakvy“ od Müllera.

Sklamanie z krutého výsledku v domácom tábore bolo obrovské, ale po záverečnom hvizde nenasledoval žiadny piskot, práve naopak. Hráči Borussie ďakovali pred Südtribüne a víťazi sa radovali pri sektore hostí. Nádherný pohľad, ktorý dokazuje vysokú futbalovú kultúru v Nemecku. Musíme skonštatovať, že Borussia je naozaj Echte Liebe (skutočná láska). Teda taká, že sa za ňou veľmi radi kedykoľvek budete chcieť vrátiť a zažiť ju znova. Nie je dôvod váhať a stačí si vybrať z ponuky.

Dortmund prehral s Bayernom 0:3, fanúšikovia ďakovali hráčom a opačne: 


KOMPLETNÁ FOTOGALÉRIA

foto: FutbalTour.sk/ts, facebook.com/FCBayern, facebook.com/BVBorussiaDortmund09