Boli sme na najväčšom derby v Srbsku: Absolútny fanatizmus

Cestovanie za futbalom nás nikdy neprestane baviť a tak sa okrem tradičných destinácií ako sú Londýn, Manchester, Barcelona či Miláno snažíme získavať aj nové zážitky a skúsenosti v iných krajinách. Netreba ani chodiť veľmi ďaleko. Skvelou atmosférou na štadiónoch je totiž povestné napríklad aj Srbsko, kde je futbal v niektorých častiach takmer ako náboženstvo.

Vôbec prvýkrát sme dostali od klientov požiadavku, že by sa chceli zúčastniť najväčšieho srbského derby – Večiti derby, ktoré pravidelne zastaví život minimálne v Belehrade. Na juh Európy sme pricestovali v piatok popoludní a keďže v srbskej metropole vládlo príjemné jesenné počasie, bol ideálny čas na prehliadku centra či degustáciu miestnych špecialít.

Belehrad je však rozhodne mestom športu a to neplatí iba o futbale. V meste a krajine je mimoriadne populárny aj basketbal a tak je logické, že špičkové kluby účinkujú v prestížnej Eurolige. Dvaja z našej skupiny si túto príležitosť nemohli nechať ujsť a v predvečer futbalového derby zavítali na duel Crvena Zvezda – Panathinaikos Atény. Očakávania sa do bodky naplnili a aréna pre 8500 fanúšikov bola zaplnená vysoko nad oficiálnou kapacitou. Ľudia stáli na schodoch, v uličkách, zavesení na zábradliach, v hľadisku sa takmer nedalo pohnúť. Z videí na internete sme približne tušili, čo nás čaká, ale realita prekonala všetky očakávania. Absolútny fanatizmus a podpora domácemu tímu (fanúšikovia hostí z bezpečnostných dôvodov nemohli pricestovať). Ani to však hráčom Zvezdy nestačilo a po veľkej dráme prehrali 86:90. Užili sme si fantastický zápas a neopakovateľné emócie.

Ešte stále plní zážitkov sme sa už nevedeli dočkať hlavného bodu tohto tripu. Futbalové derby Crvena Zvezda – Partizan je preslávené v podstate po celom svete a jeho 145. edícia v poradí rozhodne nesklamala. Dokonalé počasie už dlhé hodiny pred výkopom prilákalo ľudí v dresoch a so šalmi či vlajkami do centra na terasy, kde sa preberali pri pive alebo víne výlučne futbalové témy. Stretli sme ľudí z rôznych končín, prevahu mali najmä priaznivci z Grécka a Poľska, ale stretli sme aj Rusov, Čechov, Angličanov, Španielov, Talianov alebo severanov. Mohlo by sa zdať, že to „smrdelo“ konfliktmi či výtržnosťami, ale nezaznamenali sme ani jediný zásah polície a všetko prebehlo úplne hladko. Všetci sa tešili na zápas. Na štadión sme prišli dve hodiny pred začiatkom duelu a v jeho okolí to už poriadne žilo. Tribúny sa pomaly plnili a oba tábory sa na diaľku „zdravili“.

Veľký sviatok srbského futbalu musel v každom účastníkovi zostať ešte niekoľko dní. Viac ako 40 000 fanúšikov ukázalo nielen počas 90 minút bezhraničnú lásku ku svojmu klubu, miestami fanatické povzbudzovanie, ale aj skutočnú ľudskú vášeň, ktorá sa ukrýva takmer v každom z nás. Rivalita na ihrisku aj v hľadisku, skvelé choreografie, ohromné množstvo pyrotechniky, vtipné a trefné transparenty. Ďalšie slová sú tu zbytočné, stačí si pozrieť videá a vychutnávať atmosféru. Je to iný zážitok ako v Anglicku, Španielsku alebo na Slovensku, ale jednoducho musí baviť.

Domáci napokon vyhrali tesne 1:0 vlastným gólom a triumf v prestížnom derby sa oslavoval až takmer do svitania. Oba tímy sú bok po boku na čele ligy a bitka o titul tak bude nesmierne napínavá. Videli sme opäť niečo nové a rozhodne môžeme všetkým fanúšikom doporučiť, aby zavítali aj do týchto končín. CK FutbalTour.sk je tu presne kvôli tomu iba pre vás.

Video z derby: