Boj o MS 2022 v Katare: Septembrový trojzápas veľa napovie

4 minúty čítania

Dva mesiace po účinkovaní na EURO 2020 vstupuje slovenská futbalová reprezentácia do ďalších bojov v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta v Katare. Na „sokolov“ čaká v rámci H-skupiny duel v Slovinsku (1. septembra o 20.45 h  v Ľubľane) a dva domáce na NFŠ v Bratislave proti Chorvátsku (4. septembra o 20.45 h) a Cypru (7. septembra o 20.45 h). Tribúny sa budú môcť zaplniť na tri štvrtiny kapacity, čo predstavuje takmer 17-tisíc miest.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič nominoval na ďalší cyklus kvalifikácie MS 2022  25 hráčov a medzi nimi aj dvoch nováčikov. Po prvý raz sa v národnom tíme objavia brankár František Plach z Piastu Gliwice a obranca Vernon De Marco zo Slovana Bratislava.

VIACERO ZMIEN V ZOSTAVE

,,Oproti ME máme z rôznych dôvodov sedem zmien v zostave. Na brankárskom poste chýba Greif, sme s ním v kontakte, už je v plnom tréningu, ale dohodli sme sa, že mu dáme čas, aby sa presadil v klube. Hubočan a Greguš sú zranení, Dúbravka je po operácii členka a jeho doba liečenia je dlhšia. Haraslín sa nepresadil v príprave, rieši budúcnosť, rovnako aj Bénes, ale do budúcnosti s nimi počítam,“ povedal Tarkovič, ktorý hrá aj o svoju trénerskú budúcnosť, lebo zmluvu má iba do decembra, teda do konca kvalifikácie.

V nominácii chýba útočník Michal Ďuriš, ktorý ukončil reprezentačnú kariéru. ,,Využívam túto možnosť a chcem sa mu poďakovať za vzornú reprezentáciu. Pomohol nám veľakrát, prichádzame o kvalitného hráča,“ vraví Tarkovič.

Na poslednú chvíľu vypadol zo zostavy brankár z poľskej Ekstraklasy Dušan Kuciak. Dôvodom je pozitívny test na koronavírus a následná izolácia.

COMEBACK LOBOTKU

Slovensko v doterajších troch zápasoch kvalifikácie MS 2022 hralo na Cypre 0:0, doma s Maltou 2:2 a vyhralo nad Ruskom 2:1. Po nepostupe zo skupiny na kontinentálnom šampionáte a hlavne po debakli  so Španielskom (0:5) sa začali  objavovať aj hlasy, aby tréner Štefan Tarkovič pri reprezentácii skončil.  Zahraničné médiá publikovali, že sme hrali najfádnejší futbal na turnaji. Dva zápasy za sebou sme nevystrelili na bránku.

Pokiaľ chceme byť úspešní, tak v najbližších troch zápasoch musia naši reprezentanti veľmi pridať, vydať zo seba všetky sily a schopnosti, zdynamizovať prechod z obrany do útoku a najmä zlepšiť koncovku. Treba hrať vo vysokej intenzite a pokiaľ sa dá, aj dominantným spôsobom.

Zlepšiť musíme veľa vecí, vrátane prepínania po strate lopty, či stability v defenzíve a hlavne v ofenzíve. Oproti marcovej kvalifikácii sme predsa len v lepšej situácii. K dispozícii máme kapitána Mareka Hamšíka a  Stanislav Lobotka po príchode nového trénera Luciana Spallettiho začal v Neapole pravidelne hrávať. Takisto viacerí hráči majú celkom slušnú hernú prax z prípravných, alebo majstrovských stretnutí.

ssc-napoli-lobotka-neapol

HLADANIE STRELCA POKRAČUJE

V národnom tíme hľadáme po odchode Adama Nemca vhodného a gólového útočníka. Tento dlhodobý problém by mohol vyriešiť Ivan Schranz, ktorý je po 5. kolách so štyrmi gólmi najlepším strelcom a tiež aj najproduktívnejším hráčom najvyššej českej súťaže.

Pred touto sezónou prestúpil do Slavie Praha a vo svojom gólovom ťažení u našich západných susedov pokračuje už druhú sezónu. V minulej sezóne nastrieľal za Jablonec 13 gólov a na novom pôsobisku  v oveľa lepšom mužstve by mohol byť v koncovke ešte úspešnejší. Podľa hodnotenia isport.cz má druhú najvyššiu známku (7.25), lepší je iba jeho spoluhráč Rumun Nicolae Stanciu (7.33).

Na sociálnych sieťach Štefan Tarkovič čelí veľkej kritike za to, že v nominácii sa neobjavil 32-ročný Róbert Pich, hráč poľského Slasku Wroclaw. Tento stropkovský  odchovanec zatiaľ prežíva znova skvelú sezónu. V každom ligovom ročníku strelil minimálne 6 gólov, v tejto sezóne zaznamenal v Ekstraklase  dva góly v štyroch  zápasoch. Ďalších päť gólov pridal v kvalifikácií o Európsku konferenčnú ligu, kde však jeho tím stroskotal v semifinále play-off na Hapoel Beer Sheva.

Avšak ani sedem gólov v jedenástich zápasoch mu nezabezpečili premiérovú reprezentačnú pozvánku. Podľa Tarkoviča  nehodí sa mu do koncepcie, prednosť dostal mladší a rýchlejší Erik Jirka, lebo Pich v súčasnosti v klube nehráva na pozícii krídelníka, ale skôr na mieste pod útočníkom.

SEPTEMBROVÉ ZÁPASY MÔŽU ROZHODNÚŤ

V doterajšej kvalifikácii po dva body sme stratili na Cypre, doma s Maltou a pokiaľ chceme ostať v hre o postup,  tak tieto straty musíme hlavne dohnať vonku. Preto z toho dôvodu bude pre nás veľmi dôležitý najbližší zápas v Slovinsku. Títo súperi sa stretli v kvalifikácii predchádzajúceho svetového šampionátu, v oboch vzájomných zápasoch sa zrodili víťazstvá domácich reprezentácií 1:0.  V kvalifikácii MS 2010 sme so Slovinskom prehrali dokonca obidve stretnutia, vonku 1:2 a doma 0:2. Takže tomuto súperovi máme čo odplácať.

Chorvátsko bolo našim  súperom aj v predchádzajúcom kvalifikačnom cykle, v ktorom sa bojovalo o postup na ME 2020. Slováci s vicemajstrami sveta prehrali doma 0:4 a na ich pôde podľahli 1:3. Na Eure Modrič a spol. v osemfinále prehrali so Španielskom 3:5 po predĺžení. S Chorvátskom to od MS 2018 ide trošku dole vodou. Jeho najväčšie opory zostarli, preto by sme s ním mohli zohrať oveľa vyrovnanejšiu partiu, ako naposledy v Trnave.

Slovensko kvalifikáciu MS 2022 začalo nečakanou bezgólovou remízou na Cypre. Na Afroditinom ostrove sme nepotvrdili úlohu favorita. Táto pozícia nebýva vďačná, lenže v odvete ju treba razantne potvrdiť. Kvalita je na našej strane, výsledky tiež, keď  z doterajších piatich vzájomných zápasov sme vyhrali tri. Víťazstvo pre Slovensko je povinnosťou, tu nie je kam uhýbať.

Po týchto troch stretnutiach Slovensko v ďalších štyroch bude hrať iba raz doma (11. novembra so Slovinskom), takže z tohto pohľadu táto etapa kvalifikácie nám zrejme veľa ukáže, aké budú naše šance v boji o postup na MS 2022.

PONUKU VŠETKÝCH VSTUPENIEK A ZÁJAZDOV NA SLOVENSKO NÁJDETE TU.