Bezkonkurenčná nemecká škola zbiera jeden titul za druhým

3 minúty čítania
Autor: David Zlomek

Nemecko je futbalová veľmoc na ihrisku aj v technickej zóne. Produkuje prvotriednych hráčov, Bundesliga patrí medzi žiadané súťaže mnohých futbalistov a tímy ako Bayern, Leverkusen, Dortmund či Lipsko sú zavedenými značkami, najmä pre mladé supertalenty. Nezabúdajme ale na výchovu elitných koučov.

Systemová práca na klubovej aj reprezentačnej úrovni

Jürgen Klopp odvádza skvelú prácu v Liverpoole, Thomas Tuchel zbiera trofeje v Chelsea, Julian Nagelsmann doviedol Bayern k titulu a Hansi Flick vedie Die Mannschaft. Čo meno, to pojem. Kde vzali svoje základy?

Väčšinu z nemeckých trénerov ovplyvnila hra národného tímu, čo tiež dokazuje fakt, že napríklad Tuchel s Kloppom, ktorí vedú dva z najväčších anglických klubov, sú absolventi kurzov, ktoré organizuje priamo Nemecká futbalová asociácia. Mimochodom, jej produktom je okrem Juppa Heynckesa aj Ralf Rangnick. Navyše práve Rangnick najviac inšpiroval Kloppa s Tuchelom. Ide vidieť, že Nemci majú aj v tomto veľký systém a spoločne volia podobnú filozofiu.

Zdroj: premierseason.com

Najskôr menší, ale stále kvalitný nemecký klub, neskôr prechod do veľkoklubu, kde naplno presadia svoju víziu. Žiadne unáhlené výstrely do zahraničia, ale mravenčia práca, ktorá nesie ovocie.

Učili sa v Nemecku a vyučujú v Anglicku

Do svetového futbalu nakukli Klopp s Tuchelom v Mainzi, Nagelsmann s Flickom zase v Hoffenheime. Klopp potom zamieril do Dortmundu a Liverpoolu, Tuchel to cez Dortmund vzal do Paríža a následne Chelsea. Ich kroky sú tak veľmi podobné. Navyše na seba začali veľmi často narážať aj v Anglicku. Veď Klopp je Tuchelovým najčastejším súperom vôbec!

Zdroj: football365.com

14. mája očakávame ich 19. vzájomný duel a to vo finále FA Cupu: Liverpool – Chelsea. Doposiaľ bol Tuchel úspešný len v 3 prípadoch. Podarí sa mu túto nepriaznivú štatistiku skorigovať?

Flick svoju kariéru v Hoffenheime ešte len začínal, tento tím bol pod jeho vedením ešte vo štvrtej lige. To Nagelsmann skočil rovno do Bundesligy, ale vedzte, že hlavným trénerom sa stal už v 28 rokoch! Stal sa tak najmladším trénerom v histórii nemeckej prvej ligy. Parádnu prácu odviedol v Lipsku, odkiaľ si zamieril splniť sen. Už od mala totiž obľuboval Bayern Mníchov, ktorý sa ho rozhodol angažovať. Rovnako ako jeho starší kolegovia tak volil postupnú cestu až na vrchol.

Chcete vidieť prácu týchto trénerských mágov naživo? Napíšte nám na info@futbaltour.sk, radi zaistíme zájazd ušitý priamo Vám na mieru!