Barca vyzve Neapol, Mníchovčania favoritom

Píše Richard Hanzlík

V utorok si to proti sebe rozdajú kluby z TOP štyroch líg a v obidvoch zápasoch platí rovnaká rovnica. Favorit začína vonku.

Barcelonský boj proti traume z Ríma

Aj keď to vyzerá, že Barcelona prechádza krízou, všetko môže byť na konci sezóny úplne inak. Na španielskom pobreží dobre vedia, že ak Messiho družina prinesie domov po piatich rokoch ušatú trofej, všetko bude zabudnuté a zase sa bude písať len o tom, či sa vráti Neymar.

Lenže aby sa tak stalo, treba preskočiť prekážku z Neapola. A s ňou aj nedávnu zlú spomienku z Ríma. Práve tam si Barcelona pred dvomi rokmi laxne prehajdákala trojgólový náskok, urobila hanbu a vypadla.

Neapolu sa v Serie A nedarí. Už to nie je ten tesný boj o titul s Juventusom. Bude rád, ak sa dostane aspoň do Európskej ligy. Obdobie po Hamšíkovi nebude pre fanúšikov to, na čo budú pri dobrej pizze spomínať.

Nás môže tešiť, že Mareka nahradil Stano Lobotka, ale je dosť veľká šanca, že dvojzápas s Barcelonou Talianom vystaví stopku. A to už dosť možno aj po prvom zápase na štadióne San Paolo.

V Barcelone sa však dejú veci. Na čele ligy stojí bok po boku s Realom Madrid napriek zraneniu Suáreza a znovu Dembélého. Valverdeho nahradil Setién a chvíľu to vyzeralo tak, že Barcelone ide viac o rekordy v prihrávkach.

Ale nech sa deje čokoľvek, stále má v bránke skvelého ter Stegena a k nemu Lea Messiho. V jeho tieni potichu zbiera body Griezmann a príchod Frenkieho de Jonga je to najlepšie, čo sa mohlo Barcelone v lete stať. Barca tak aj tento rok patrí medzi TOP favoritov súťaže, dobre by sa pozeralo na finále proti Manchestru City.

V Londýne odveta za ikonické finále

Všetko zlé je na niečo dobré. Zákaz prestupov veľmi pomohol Chelsea herne, ale aj imidžovo. Navyše sa na lavičku dostala klubová legenda Frank Lampard. Mužstvo plné mladíkov zatiaľ siaha na priečky zaručujúce Ligu majstrov a dokonca v ňom vystrelila kométa s menom Tammy Abraham.

Už netreba míňať desiatky miliónov na Torresa, Higuaína a iných strelcov, ktorým pušný prach zvlhol hneď pri nástupe na ihrisko. Ale v utorok na Stamford Bridge zavíta súper toho najvyššieho kalibru. Pripravený na veľkú odvetu.

Finále v roku 2012 sa hralo v Mníchove a proti domácim stála Chelsea. Tá neprežívala najlepšiu sezónu. V lige nakoniec skončila až šiesta, v priebehu sezóny odvolala trénera André Villasa-Boasa a dohrať so cťou ju mal Roberto Di Matteo. V Lige majstrov najprv taktikou „parking the bus” vyradil Barcelonu, aby sa dostal do finále proti extrémne silnému B. Mníchov.

Drogba vo finále stihol vyrovnať, Čech v predĺžení chytil Robbenovi pokutový kop a nakoniec sa modrí radovali. Nie je nič horšie, ako prehrať finále na domácom štadióne.

Nemecko-anglické súboje majú vždy náboj. Navyše do nich vždy Mníchovčania nastupujú ako absolútny favorit. V domácej lige je znovu všetko tak, ako má byť, vedú ju už Bavori. Z nabitého kádra znovu svieti bombardér Lewandowski, Serge Gnabry, v strede zálohy kraľuje Kimmich s Thiagom a stále sa nevie, či si prestup z Barcelony zaslúži Coutinho.

Alváro Odriozola síce zranil Perišiča, ale to nie je nič, s čím by sa nevedel Hans Flick vysporiadať. B. Mníchov má extrémne potentný útok a výbornú obranu. K tomu, samozrejme, skúsený káder. Otázka, či zvíťazí mladosť s dravosťou alebo skúsený nemecký stroj, má pre mňa jasnú odpoveď. Ďalej pôjdu Nemci.

FOTO: Facebook/UEFA Champions League