Autobusom po tri body do Litvy

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Kvalifikačná matematika je jasná. Aby sme v septembrovom dvojzápase proti Slovinsku a Anglicku mali o čo hrať, je potrebné brať všetky body na Malte a v Litve. Predpokladáme totiž, že Slovinsko v októbri pustí body v Anglicku a nám sa tak otvorí cesta k druhému miestu v tabuľke.

Sú to práve mužstvá ako Litva, alebo Škótsko, proti ktorým už tak nejak zo zvyku očakávame tri body. Tie si však bude treba odmakať na 5-tisícovom LFF Stadium v hlavnom meste Litvy.

litva stadion

Vyskloňovať Vilnius je ale rovnako ťažké, ako brať z jeho pôdy tri body. Tak potrebné tri body do kvalifikačnej tabuľky. Vďaka nášmu autobusovému zájazdu “na otočku” máte možnosť byť pri tom aj vy. Okrem futbalového zápasu zažijete za super cenu aj výlet do krásneho hlavného mesta Litvy.

vilnius-mesto-centrum

Káder plný neznámych bojovníkov

Ak poznáte aspoň jedného hráča domáceho mužstva bez toho, aby ste si naťukali do googlu Lithuania football team, máte moje uznanie. Okrem toho, že väčšina z nich má priezvisko končiace na písmenko S tak vedzte, že jeden z najlepších, ak nie vôbec najlepší, bol Edgaras Jankauskas.

edgaras-jankauskas-ir-olegueras-presas-53d345b2c535d

Obliekal dresy CSKA a Torpedo Moskva, Club Brugge, Realu Sociedad, Porta, Benficy, Nice a mnohých dovolenkových destinácii. Momentálne tento 5-násobný víťaz ankety o najlepšieho futbalistu krajiny vedie národné mužstvo z pozície trénera.

QOIcRa19Qp6v2NhdjS47KQ-Edgaras-Jankauskas-Litva-okt16

My do boja síce pošleme to najlepšie, čo doma máme, ale kým Litva cíti šancu, je nepríjemným súperom. Nezlomí ich ani jeden inkasovaný gól, preto bude treba páliť ostrými ako v novembrovom zápase v Trnave.

https://www.youtube.com/watch?v=M3R4TyC7HtE

Litva si do batožiny zabalila výsledok 4:0 a išla spokojná domov. My sme sa dobrým výkonom rehabilitovali po neúspechu s Anglickom.

Vilnius – mesto, ktoré si vzala Litva späť

Aj keď má dnes Vilnius vyše pól milióna obyvateľov, nie vždy v ňom hrali prvé husle domáci Litovci. Pred druhou svetovou vojnou v ňom žilo najviac Poliakov a patrilo medzi poľské ohniská kultúry.

Až po vojne začali mesto osídľovať domáci a momentálne ich v ňom žije viac ako 50%. Jeho kozmopolitné zloženie je teda dané históriou, ktorá robí mesto tak krásnym.

Centrum mesta, ktoré mimochodom patrí medzi najrozľahlejšie centrá v Európe, je od roku 1994 zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

vilnius-mesto

Pred každým futbalovým zápasom u súpera je povinnosť ísť navštíviť miestne putiky v centre mesta. Ochutnať kvalitu miestnych výčapov a kuchyne, zatúlať sa v uličkách a spoznať tak kultúru iného národa.

Na toto všetko budete mať pred zápasom dostatok času. Výhodou autobusového zájazdu je, že nestratíte žiadny čas. Z paluby autobusu plynulo prejdete do ulíc mesta, odtiaľ priamo na štadión a cestou domov výlet ukončíte s partiou ľudí, ktorých ste včera spoznali.

litva vilnius mesto

To stojí za výlet, čo poviete?

Slovensko vstupenky