Anfield je zárukou zimomriavok: Štadión, ktorý nebol vždy červený

V šesťdesiatych rokoch sa Anglicko zmenilo z kolísky futbalu na kolísku chuligánov. Aj preto sa britská vláda na čele s Margarett Thatcherovou v roku 1985 rozhodla pre radikálne opatrenia, ktoré mali zo štadiónov odkopnúť bitky, výtržnosti a rozbité hlavy ďaleko ako výkop Olivera Kahna. Novým pravidlám s názvom „Goalies Against Hoolies“ sa to podarilo a anglické futbalové štadióny sa postupne stali miestom, kde sa nemusíte obzerať, či vám neletí tehla do hlavy. Je to super, ale vedľajším efektom je aj to, že fandenie na štadiónoch nie je také búrlivé a živelné ako kedysi. Štadión na Anfield Road je však stále miestom, kde sa vám vďaka elektrizujúcej atmosfére zježia chlpy aj na dlaniach. A aké príbehy by vám vedel rozprávať svätostánok, na ktorom hráva domáce zápasy FC Liverpool?

Na Anfielde nevládla vždy červená

Štadión Anfield stojí v Liverpoole už od roku 1884 a patrí medzi najstaršie v Anglicku, no nie vždy na ňom dominovala červená farba. Svoje domáce zápasy na ňom hral FC Everton. Niet sa čomu čudovať, keďže v tom čase ešte FC Liverpool nebol na svete a mestu kraľovala modrá farba a karamelky. Lenže Evertonu sa suma za prenájom Anfieldu zdala privysoká a v roku 1891 sa z Anfieldu presťahoval do Goodison Parku. O rok neskôr založil majiteľ Anfieldu, John Houlding, slávny FC Liverpool, ale to stále neznamenalo, že sa štadión zrazu obliekol do červenej farby. Prečo? Pretože od svojho vzniku až do roku 1896 boli klubovými farbami biela a modrá. Aby aj povestné mestské derby medzi Liverpoolom a Evertonom malo správne grády, stal sa Anfield červeným aj s dresmi FC Liverpool až v tomto roku.

Dresy FC Liverpool z obdobia 1892 – 1896

Liverpool_FC_1892-1896_kit

Tribúna Kop je hnacím motorom

Keď platí futbalové klišé o tom, že fanúšikovia sú 12. hráčom tímu, o tých, ktorí fandia z tribúny Spion Kop, môžete pokojne povedať, že sú pre FC Liverpool aj 15. hráčom. Prečo dostala tribúna práve tento názov? Spion Kop je kopec v Južnej Afrike, kde v 2. búrskej vojne zahynulo viac ako 300 vojakov, ktorí boli prevažne z Liverpoolu a takto si uctili ich pamiatku. Do roku 1994 mohol tento hnací motor fandiť iba postojačky, potom však boli na The Kop namontované aj sedačky. No keď pred začiatkom každého zápasu na Anfield spievajú desaťtisíce fanúšikov You’ll Never Walk Alone, neudržalo by vás sedieť ani desať bezpečnostných pásov. Dnes je oficiálna kapacita celého štadióna 45 276 divákov, no v minulosti si iba na the Kop našlo svoje miesto približne 27-tisíc divákov. Aj vďaka tejto obrovskej tribúne bola na Anfielde v roku 1951 historicky najvyššia návšteva, zápas FA Cupu proti Wolverhamptonu Wandereres sledovalo 61 905 divákov. V súčasnosti je v pláne rekonštrukcia legendárneho stánku a navýšenie kapacity na 54 000 miest.

Zimomriavky dostanete aj z videa, čo vás potom čaká na štadióne?

Štadión, ktorý zažil všetko

Na Anfielde sa toho za tie roky už udialo mnoho. Prvý zápas FC Liverpool tu dopadol úspešne – s Rotherhamom zvíťazil 7:1, lepší vstup si „Scouseri“ ani nemohli želať. Okrem šťastných momentov, sa tu udiali aj tie menej veselé. Po neslávne-slávnej tragédii v Hilsborough, kde počas zápasu Liverpool – Nothingham Forrest zahynulo 96 ľudí, bol Anfield pokrytý kyticami, ktoré tu položili fanúšikovia na pamiatku zosnulým. Núdza nebola ani o kuriozity. V auguste roku 1971 sa Anfield stal domácim štadiónom Manchestru United. Po tom, čo hooligans United robili zlobu, Old Trafford zatvorili na dva zápasy, a tak Diabli odohrali svoj domáci zápas proti Arsenalu práve na Anfielde. Vtedy však rivalita medzi United a Liverpoolom nebola ešte taká obrovská ako dnes. Úhlavným nepriateľom Liverpoolu bol a stále je susedný Everton. Anfield aj dnes dokáže písať veľké príbehy, napríklad, keď sa fanúšikovia prezliekali za Jürgena Kloppa a vlastne ho privolali, aby začal trénovať ich milovaný klub.

Stanete sa aj vy súčasťou jedného z nich a zaspievate si naživo zimomriavkovú hymnu? Stačí si vybrať z ponuky zájazdov do Liverpoolu.

Odporúčame: Liverpool – Manchester United (17. 1. 2016)