Ako Škriniar, VAR a úžasní fanúšikovia zastavili Barcelonu

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

C-skupina Ligy majstrov je tohto roku určite najväčším lákadlom pre futbalových fanúšikov. Barcelona, Inter Miláno a Bayern v jednej skupine? Tak to už áno. Možnosť vidieť, či Milan Škriniar ako kapitán „nerazzurri“ zastaví jedného z najlepších útočníkov sveta Roberta Lewandowského sme si nemohli nechať ujsť.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Keď už cesta do Milána je zážitok

Autobus z Bratislavy do Milána a dlhá 12-hodinová cesta pred nami. Možno to nie je na prvý pohľad pre každého, najmä tých, ktorí majú radšej kratšie, i keď drahšie lety. Sprvu asi nelákavá vízia, no kto sa premôže a rozhodne sa ísť s FutbalTour týmto spôsobom, nebude ľutovať.

Klimatizovaný a moderný autobus s množstvom miesta pre nohy je dobrým znamením. Partie sa zbierajú, vzťahy utužujú a nové vznikajú. Dokazuje to kvíz, ktorý sa odohráva v buse č. 1. Ondrej si pre svojich dvoch kamarátov pripravil na spríjemnenie cesty 15 otázok o Interi a Miláne ako meste. Kto z dvojice hádačov zvíťazí? Nie je to jednoduché, padnú otázky o tom, kto má najviac gólov za Internazionale v histórii, najviac štartov celkovo i zo súčasného kádra i kto v modro-čiernom drese vyhral Zlatú loptu v rokoch 1990 a 1997.

Vedeli by ste? Každopádne, tieto otázky zaujmú aj okolie a prísediaci sa snažia hádať tiež. Na ostatných zase vidíte, ako hýbu očami a lovia v mysli správne odpovede. Aj takto vznikajú nové putá, a to sa výlet iba začal.

👉 Prečítajte si tiež: Miláno, talianska pýcha módy a umenia

Miláno nás víta pompézne so všetkou svojou krásou

Ranné hodiny nás uvítajú už v Taliansku. Cestou po diaľnici krásne vidno kontúry Brescie, kde začal svoju taliansku púť Marek Hamšík a tiež Bergama, kde sa posledné roky mimoriadne darí Atalante. To najlepšie však prichádza v Miláne. Štadión San Siro vidíme ako prvé po zaparkovaní a je to skutočný gigant s nezameniteľnou architektúrou. Otvárajú sa prvé stánky s futbalovými suvenírmi a otravujú nás prví šmelinári s náramkami či pohľadnicami, pri ktorých odmietaní treba mať trpezlivosť a nenechať sa nachytať.

Po prvých selfie so štadiónom prichádza na rad múzeum AC Miláno po krátkom presune metrom. Celodenný lístok naň tu stojí 7 eur a oplatí sa ho využiť. Múzeum je v modernej štvrti porovnateľnej s parížskou štvrťou La Défense. Inovatívne múzeum Casa Milan má zaujímavé prvky.

„Výstavu Zlatých lôpt a ďalšie klubové relikvie za meniaceho sa svetla aj hudby si užijú aj tí, ktorí nefandia AC“

Roky víťazstva v domácej súťaži tu zdobia veľké stĺpy dotýkajúce sa stropu, roky víťazstva v LM zase obrovská ušatá trofej vytŕčajúca zo steny a na nej premietanie finálového zápasu. K tomu repliky dresov či desaťročia starých lôpt. Pokračujte ďalej a uvidíte sedem trofejí Ligy majstrov a aj jednu v strede, ktorá je snáď 30-násobne väčšia ako originál.

História, jedlo, luxus – Grazie Milano!

Ostáva stále dosť času na prehliadku centra mesta. Pompézne Duomo, najznámejšia stavba Milána, a jej veľkoleposť sa na fotkách nedá zachytiť, to treba vidieť. Vedeli ste, že má až 3 400 sôch? Ráta sa každá malá, no je to obrovský počet v jednej z najväčších katedrál sveta. La Scala a jej exteriér vás sprvu zrejme nezaujmú, no zvnútra je úžasná a najznámejšiu operu sveta treba vidieť. Ak s nami pôjdete do Milána, vybavíme vám lístky na všetky tieto atrakcie. Zadarmo si k tomuto môžete pozrieť milánsky hrad či najluxusnejšiu časť mesta, kde sa v obchodoch ako Louis Vuitton či Gucci čaká v rade na vstup do obchodu. Zopár metrov ďalej od centra však máte lacnejšie štvrté a vynikajúcu pizzu, zmrzlinu či cannolo za priam bratislavské ceny.

🔵 Ponuku zápasov Interu Miláno nájdete TU.
🔴 Ponuku zápasov AC Miláno nájdete TU.

Atmosféra počas zápasu spôsobuje zemetrasenie

Chcete ušetriť čas, netlačiť sa v metre, a tak si poviete, že vyrazíte na zápas 3 hodiny pred výkopom a vyhnete sa davom? Omyl. Metro je plné už v tomto čase, všade naokolo iba ľudia v dresoch a jasný cieľ – San Siro. Výstup z metra a okamžite počujete pokriky „Ole, ole, ole, oleeee, Inteeeeer, Inteeeeer“. Úžasné, a to sa zápas ani nezačal.

Keď už zamierite na Giuseppe Meazza, ako znie správne názov štadióna, keď hrá doma Inter, určite si priplaťte za vstupenky 3. kategórie. Zo stredu tribúny je úžasne vidieť ihrisko, sedíte blízko kotla najtvrdšieho fanúšikovského jadra a poriadne to tu vrie. Pivo si dajte ešte pred zápasom, lebo na štadióne sa už alkohol nepodáva, ale chýbať vám nebude. Energiu vám dodajú fanúšikovia Interu. „Nerazzurri“ a ich priaznivci patria k najlepším v Taliansku, počas 90. minút sa takmer ani na sekundu neprestane fandiť, a to od úvodnej hymny, ktorú keď začne spievať vyše 70 000 ľudí, zimomriavky tak rýchlo nezmiznú.

„Neustále mávanie vlajkami je samozrejmosťou, rovnako tak dymovnice či prekrikovačka, kedy sa fanklub akoby rozdelí na dve polovice a tie priam súťažia, kto bude hlučnejší. Ozvučený štadión je dokonalou pastvou pre uši aj oči a každý pokrik akoby kričalo trikrát toľko priaznivcov,“
vravel jeden z účastníkov zájazdu

Najväčší zážitok ale je, keď začne fanklub skákať a postupne sa zapojí celý štadión. Atmosféra vás strhne a zaskáčete si aj vy. Po góle Hakana Calhanoglua nastalo v skákaní priam zemetrasenie a vy sa razom trochu aj bojíte o svoju bezpečnosť a to, či sa štadión nezrúti, zároveň si ten adrenalín v krvi ale neskutočne vychutnávate.

Inter úspešný vo všetkom, Barcelona frustrovaná

A čo dodať k samotnému zápasu Ligy majstrov? Interu vyšlo všetko, Barcelone nič. Čierno-modrí vynikajúco bránili a Milan Škriniar ako kapitán okrem kľúčov vyťahoval z vrecka aj Lewandowského či Raphinhu. Aj s 32 % držaním lopty boli Milánčania nebezpečnejším tímom, lebo každý ich protiútok tak pôsobil a tiež strely z diaľky, z ktorých sa ujala najmä tá Turkova „do šatne“.

Bezradná Barcelona pôsobiaca ako za čias Guardiolovej tiki-taka len krúžila okolo 16-ky a Ousmane Dembélé sa mohol pri všetkých tých kolotočoch aj roztrhnúť, no finálna fáza škrípala. A keď rozhodca neuznal Barcelone gól Pedriho a neodpískal v jej prospech 11-ku, mohlo hostí aj poraziť. Vtedy vypukli na tribúne oslavy ako počas gólu, ktorý sa ukázal ako víťazný a situácia v C-skupine je tak s postupom poriadne zamotaná.

Zdroj: sportnet.sme.sk / foto: AP – Luca Bruno

Barcelona teraz už nemôže zaváhať a ak chce pomýšľať na postup, musí doma určite zdolať Inter, a to v odvete už o týždeň neskôr. Rovnako by tak nemala zaváhať ani proti Bayernu. „Nerazzurri“ napriek slabšiemu vstupu do sezóny v Serii A prakticky majú postup do osemfinále LM vo vlastných rukách, hoci na nich čaká aj neľahký Bayern.

Udržia si eufóriu z triumfu nad „Blaugranas“ alebo sa Xaviho družina vzchopí a zahrá ako v La Lige, kde sa vyšvihla na prvé miesto? Uvidíme na najbližšom zájazde.

Odporúčame:

FC Barcelona – Bayern Mníchov od 930 € (letecky na 2 noci)
Inter Miláno – Viktória Plzeň od 120 € (autobusom)
Inter Miláno – Viktória Plzeň od 430 (letecky na 1 noc)