Aké veľké a ťažké sú futbalové trofeje?

3 minúty čítania
Autor: Jakub Kocourek

Určite ste už po finále nejakého vrcholného futbalového podujatia videli oslavy, kedy hráči práve získanú trofej na znak radosti dvíhali nad svoju hlavu. Zamysleli ste sa však niekedy v takom momente nad tým, koľko centimetrov či kilogramov daná trofej má?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Anglická trofej nemá konkurenciu

Pre svoje rozmery vzbudzuje zo všetkých významných trofejí zo sveta futbalu najväčší rešpekt trofej pre víťaza anglickej Premier League. Pohár, z ktorého sa v posledných rokoch najčastejšie tešia v modrej časti Manchestru, je vysoká 104 centimetrov! Jej maximálna hmotnosť je viac ako 25 kg, pričom len samotný podstavec má takmer 16 kilogramov.

NÁŠ TIP: Žrebovanie nového ligového ročníka Premier League sa uskutoční 16. júna. Už v nasledujúcich dňoch a týždňoch nájdete na našom webe bohatú ponuku vstupeniek a zájazdov.

Vedeli ste, že?

  • najčastejšie trofej Premier League zodvihol legendárny Walesan Ryan Giggs, ktorý sa z titulu tešil až 13-krát.
  • najväčší kandidát na zisk Zlatej lopty Karim Benzema pravdepodobne zaťaží svoju zbierku ocenení o poriadne ťažký prírastok. Ballon d’Or totiž pri svojej výške 28 centimetrov váži slušných 12 kilogramov.
  • víťazi tenisového Wimbledonu nikdy nedostávajú originál získanej trofeje, ale vždy len jej repliku.

👉 Ďalšie zaujímavosti o najpopulárnejšom tenisovom turnaji sveta sa dočítate v blogu o našom zájazde mesiaca jún.

Zdanie niekedy klame

Najprestížnejšia klubová pohárová súťaž Liga majstrov odmeňuje svojho víťaza takzvanou „ušatou trofejou“. To je fakt, ktorý je všeobecne známy. Aké sú však jej parametre? Pohár pre najlepší európsky futbalový klub je vysoký takmer 74 centimetrov a váži 7,5 kg.

Najťažšia trofej v pohárovej Európe za rok 2022 putovala do Nemecka. Víťaz Európskej ligy UEFA Eintracht Frankfurt si domov odniesol až 15kg ťažkú odmenu, pritom jej veľkosť je o približne deväť centimetrov menšia ako trofej Ligy majstrov. Najčastejším držiteľom tejto trofeje je Sevilla FC (6x).

Za zmienku stojí aj 77 centimetrov vysoká trofej za víťazstvo na Copa América, teda majstrovstvách Južnej Ameriky. Tá je však pri svojej výške až neprimerane ľahká. Jej hmotnosť nedosahuje ani dvojcifernú hodnotu. Najčastejšie sa z tohto ocenenia v bohatej histórii turnaja tešili reprezentácie Argentíny a Uruguaja, zhodne po 15-krát.

A ako je na tom trofej pre majstrov sveta vo futbale? Tá aj napriek svojej obrovskej prestíži pôsobí pri ostatných tímových trofejách ako „chudobný príbuzný“. Niké je vysoká len 36 centimetrov a jej hmotnosť dosahuje len poltucet kilogramov.

ODPORÚČAMEŽiadny darček nepoteší človeka viac ako zážitok. Máte vo svojom okolí nejakého futbalového nadšenca a chceli by ste ho obdarovať? 👉 Darčekovou poukážkou na zájazdy a vstupenky od CK FutbalTour rozhodne nič nepokazíte!