Aké sú šance Slovákov na titul v zahraničí?

Píše Richard Hanzlík

Patria medzi tých šťastných, ktorí si na kávičku zarábajú vonku. Španielsko, Taliansko, Nemecko a Anglicko je snom každého z nich. Ale niekto musí hrať aj v tom Česku, Poľsku a Vladko Weiss v púšti. A už teraz môžeme sľúbiť, že na Slovensko príde minimálne jeden titul zo zahraničia.

Premier League – 0 % šanca

To skôr Andrej Danko vylezie na stožiar a vykričí do sveta tri súvetia bez chyby, akoby Heco Dúbravka na konci sezóny zdvihol nad hlavu pohár pre víťaza Premier League. Ale my všetci môžeme byť radi, že pravidelne chytá v TOP lige sveta a navyše v klube ako je Newcastle.

Bundesliga – 0 % šanca

Ani v lige Bayernu Mníchov nečakajme tituly. Napriek tomu v nej máme štyri želiezka. Ondro Duda už sa v Herthe Berlín dostal z pozície talentu na jedného z ťahúňov mužstva, ale titulom preňho bude, ak dotiahne Herthu do pohárov. K tomu mu Peťo Pekarík pomáhaj.

Lászlo Bénes doteraz putoval po hosťovaniach, ale v prvom zápase za Mönchengladbach nastúpil v základnej zostave a ak sa vyhne zraneniam, mohol by odštartovať svoju nemeckú kariéru. Adam Zreľák by rád v Norimbergu nadviazal na Vitteka s Mintálom, ale po operácii ho na trávnikoch čakajme najskôr na jeseň.

Serie A – 0 % šanca

Aj tu platí, že pokiaľ Škriniar neprestúpi do Juventusu, majstra Talianska doma oslavovať nebudeme. Ale všetci fanúšikovia Interu aspoň v kútiku duše veria, že Antonio Conte na lavičke potiahne Nerazzurri do boja so starou, bohatou a nadupanou dámou.

Prečítajte si tiež: Ropné peniaze, ktoré zmenili svet futbalu

Kúsok vedľa Milána leží Bergamo, ktoré si stred obrany poistilo Martinom Škrtelom. Nenápadný klub, ktorý si tento rok zahrá Ligu majstrov a viac ako o titul bude znova bojovať o pohárové priečky. Len škoda, že Škrťove pôsobenie v klube trvalo len 20 dní, kým s ním klub nerozviazal zmluvu.

A ak ste si mysleli, že Talianom sa u nás nepáčia iba stopéri, z Kodane si to do večného mesta namieril Denis Vavro. Lazio však naposledy vyhralo titul ešte v časoch, keď Romulus a Remus neboli známi po celom svete. V Parme ešte behá Juraj Kucka a.k.a. Kuco, ale to už len pre radosť. A čo poviete na spojenie Špalek a Balotelli? Nikolas bude mať tento rok v Brescii za úlohu oživiť zašlú slávu zlého dieťaťa talianskeho futbalu.

La Liga – 0 % šanca

Stano Lobotka má novú frajerku, to už vie celý Instagram. Vigo ho lacno pustiť nechce a my sa môžeme tešiť. Nie každý rok sa podarí vidieť behať po Camp Nou alebo na Santiago Bernabeu Slováka. Robo Mazáň hosťuje v druhej lige na Tenerife, ale z ostrova Mallorca prišiel do Primera Division Martin Valjent. Ale chalani sú mladí, nikde nie je napísané, že o rok ich nekúpia mužstvá z vyššej triedy.

Česká liga – 100 % šanca

Konečne liga, ktorú sa nedá nevyhrať. Ak nezíska Slovák titul v českej lige, Zeman začne abstinovať. Aj keď Miňo Stoch už vrtí kebaby v Grécku, majstrovská Slavia má v kádri Jakuba Hromadu, takže sme zahojení. Rival zo Sparty má v obrane Hancka so Štetinom a aby toho nebolo málo, stále máme v zálohe Plzeň. Kozáčik, Procházka a Herc nadviazali na úspechy, ktoré v klube získala naša enkláva v minulosti. Dá sa očakávať, že titul Slavia obháji, v kádri má neuveriteľnú silu.

Ekstraklasa – 15% šanca

Poľsko, bermudský trojuholník našich futbalistov. Liga, o ktorej si myslíme, aká je silná, ale naše kluby ju posledné roky fackujú na počkanie. Piast Gliwice sa v nej tešil naposledy, určite by chcel titul aj tentoraz. Pomôcť mu má slovenské trio Plach, Holúbek a Huk. Proti bude určite Legia, bez Slovákov v kádri. Pretože za posledných osem rokov práve Legia získala päť titulov.

Finálovú trojku by mala uzavrieť Lechia Gdansk s Kuciakom a Haraslínom. Maličkú šancu na úspech majú naši v Cracovii. V bráne stojí Hroššo s Peškovičom, okrem nich sú na súpiske Dimun so Sipľakom. Ešte menšiu ex-spartakovci v Jagelonii Kadlec s Košťálom. Slovákov máme v Poľsku kopec, ale Legia sa chce vrátiť na trón.

Zámorie – 10% šanca

Hamšíkov Ta-lien I-fang si pláva v strede tabuľky, na Kuang-čou Evergrande stráca tri AVIE bodov. Albert Rusnák ťahá svoj Real Salt Lake už na druhom mieste západnej konferencie. Gregušova Minnesota je štvrtá. MLS je zatiaľ veľmi nestabilná liga s historickou dominanciou LA Galaxy, šanca na titul pre našich preto stále žije.

Zvyšok – 50%

V Grécku obhajuje titul PAOK so Stochom, ale Olympiakos bude tlačiť na pílu. V Holandsku máme síce Bera vo Vitesse Arnhem, ale tam je veľká hegemónia Ajaxu, PSV a Feyenoordu. Ruský titul bude chcieť obhájiť Zenit Petrohrad s Robom Makom, ak teda neprestúpi do Norwichu City počas zimného prestupového okna.