7 športových seriálov, ktoré ste (ne)videli

Píše Jakub Glajza

Futbal, basketbal či baseball. Dokumenty aj príbehy slávnych športovcov, ktorí spadli na dno. Nahliadnite do sveta športových seriálov Netflixu, HBO aj českej produkcie.

Z dielne Netflixu

Formula 1: Drive to survive

Dokumentárny seriál z prostredia najobľúbenejšieho motoristického športu na svete. Prvotnou myšlienkou celého dobrodružstva na pretekárskych okruhoch bolo sprístupniť ho miliónom fanúšikov po celom svete a získať si ďalších.

To sa jeho tvorcom podarilo na výbornú a vďaka tomu mohla vzniknúť druhá séria. Príbeh Formuly 1 a celého „Drive to survive“ dokáže osloviť, ľudí, ktorí o jazdcoch a pretekoch absolútne nič netušia, ale aj nadšencov, ktorí si bez nej nedokážu predstaviť svoj život.

Snímka ponúka divákom zábery zo zákulisia všetkých tímov, sprostredkúva dej najzaujímavejších chvíľ odohrávajúcich sa v kabínach, na asfalte a cieľovej rovinke tohto športu. Preto by ste ho určite nemali vynechať.

Basketball or Nothing

Ďalší dokumentárny seriál z prostredia športu, ktorý pre koronavírus musel prerušiť svoje zápasy. Pre jeho priaznivcov však máme pripravenú ďalšiu lahôdku.

Príbeh sa odohráva v národnej rezervácii Najavo, kde je basketbal náboženstvom. Tínedžerom ponúka priestor, v ktorom môžu súperiť, no musia čeliť aj problémom s alkoholom a drogrami, ktoré sužujú danú oblasť. Chlapci hrajúci za miestny tím majú len jeden cieľ: vyhrať ligu. V tomto seriáli je basketbal všetko alebo nič. Určite sa oplatí vidieť.

Sunderland Til I Die

Futbalových fanúšikov poteší táto snímka. Seriál ponúka dve série, ktoré sa nevenujú len zápasom, zameriavajú sa aj na činnosť a fungovanie klubu, jeho stratégiu či organizáciu. Sunderland ‚Til I Die dokumentuje život klubu v sezóne 2017/2018, ktorý sa po vypadnutí z Premier League musí vysporiadať s mnohými problémami.

Seriál je aj skvelou prehliadkou morálky a motivácie hráčov a priaznivcov, približuje ich každodenné aktivity a prekážky. Príbeh, v ktorom je futbalový klub Sunderland pre svojich obyvateľov modlou, vás pohltí. Toto je povinná jazda pre každého fanúšika športu či futbalu. 

Z dielne HBO

Ballers

Seriál s veľkou dávkou humoru a vtipu z prostredia amerického futbalu. Hlavnú úlohu v ňom hrá Dwayne Johnson.

Príbeh sa odohráva v americkom Miami. Bývalej superhviezdy amerického futbalu si po konci kariéry hľadá nové uplatnenie. Niekdajší hráč sa stane finančným poradcom a svoje skúsenosti, postrehy a myšlienky posúva aj ďalším hráčom. V mnohých prípadoch sa stretáva s problémami, no čelý jednej veľkej prekážke, ktorú proti nemu rozohrali jeho spoločníci.

V seriáli môžeme vidieť svet prepychu, luxusných párty, alkoholu, sexu, nevery a peňazí. Kto má rád takýto štýl, určite si nenechá ujsť snímku s názvom Ballers.

Eastbound & Down

Dej tohto staršieho seriálu sa odohráva v baseballovej americkej lige. Kenn Powers, jednotka v baseballe, bol skutočnou hviezdou. Do spanilej jazdy a skvelej kariéry sa mu postavili dve veci: klesajúca forma a neúnosná povaha.

Po kariére, ktorá bola zapríčinená aj užívaním podporných látok, sa vracia do svojho rodného mesta, kde sa stáva učiteľom telocviku. Kenn sa snaží urobiť všetko preto, aby sa mohol vrátiť k baseballu.

Seriál je prehliadkou vulgarizmov, sexizmu či povýšenectva. Zároveň je zárukou humoru a neuveriteľnej atmosféry, ktorá vytvára komické momenty.

Česká produkcia

Okresní přebor je skvelou ukážkou dedinského futbalu. Zmes českých hercov predstavuje niekoľko charakterov, ktoré sa podobajú na skutočných hráčov z takéhoto prostredia.

Seriál dokumentuje každodenné starosti aj radosti ľudí, ich zápasy a výkony. Kultový snímok sa však preslávil jedinečným humorom, ktorý si zamiluje každý futbalový fanúšik.

Vyšehrad je seriálom o Lavim, talentovanom futbalistovi, ktorého vyhodili zo Sparty. Alkohol, fajčenie, párty a zlá životospráva. To sú jeho návyky, ktoré ho poslali do Vyšehradu.

Môžete sa tešiť na množstvo zaujímavých a vtipných scén tejto fascinujúcej snímky, ktorá mapuje život nedisciplinovaného hráča.


FOTO: medium.com