7 futbalových filmov, ktoré treba vidieť

Píše Samuel Ďurinský

Výrazné postavy futbalu v dokumentoch aj snímky s komediálnym podtónom. Urobte si pohodlie a zapnite si jeden z týchto filmov. Určite neoľutujete.
DOPLNENÉ: Pripravili sme aj výber 5 filmov, ktoré odporúčajú naši fanúšikovia na sociálnych sieťach.

  1. Diego Maradona (2019)

Najaktuálnejší film v tomto zozname. Premiéru v kinách mal iba minulý rok. Britský dokument o kontroverznom Argentínčanovi približuje jeho súkromie. Vo filme môžeme vidieť obrovské množstvo záberov práve z Maradonovho súkromia. Snímka zaujme rozhodne aj tých, ktorí nepatria medzi fanúšikov bývalého argentínskeho reprezentanta.

  1. Góóól (2005)

Prvá časť futbalovej trilógie zachytáva príbeh mladého mexického futbalistu Santiaga Muneza, ktorý v mladom veku spolu s rodičmi emigroval do susedných Spojených štátov amerických. Jeho najväčším snom bolo stať sa profesionálnym futbalistom. chudobné pomery však znamenali, že popri hraní futbalu musel chodiť aj do práce. Po tom, ako si ho vyhliadne zahraničný skaut, sa Santiago ocitne v anglickom Newcastle, kde si začne plniť svoj futbalový sen.

NÁŠ TIP: Nenechajte si ujsť novinky v našom FAN shope.
Potešte svoju futbalovú dušu suvenírmi a praktickými fanúšikovskými predmetmi už od 0,99 €.

  1. Góóól 2 (2007)

Druhé pokračovanie futbalovej trilógie okolo života mladého Santiaga Muneza. Mladý Mexičan si splní svoj detský sen a prestúpi do najväčšieho klubu na svete – Realu Madrid. Sláva so sebou však prináša aj temnú stránku a práve na to sa tento snímok snaží poukázať. Tretie pokračovanie už bolo iba slabším odvarom prvých dvoch dielov.

  1. Pelé: Zrodenie legendy (2016)

Aj jeden z najlepších a najznámejších futbalistov všetkých čias sa dočkal svojho vlastného filmu. Príbeh malého chlapca, ktorý miloval futbal, no vyrastal v obrovskej chudobe, chytí za srdce azda každého fanúšika futbalu. Pelého cesta až na vrchol je úchvatná a určite motivujúca pre množstvo mladých futbalových nadšencov aj ostrieľaných veteránov.

  1. Šaolínsky futbal (2001)

Tentoraz futbalový film z iného súdka. Oproti ostatným filmom obsahuje pomerne prehnané a nereálne futbalové prvky zmiešané s bojovým umením kung-fu, no určite ide o zaujímavý film a žiadnemu futbalovému fanúšikovi by nemal uniknúť. Stačí iba vypnúť a uvoľniť sa.

  1. Real je naša vášeň (2005)

Skvelý film nielen pre fanúšikov slávneho Realu Madrid. Séria krátkych príbehov o tom, ako futbal dokáže človeku zmeniť život. Dokáže pohltiť aj nezainteresovaného človeka, ktorý tento šport nikdy nesledoval, či motivovať mladú futbalistku k tomu, aby sa aj po ťažkom zranení k tomuto športu vrátila. Okrem toho sa dozviete aj veľa zaujímavostí z futbalového prostredia slávneho Bieleho baletu.

  1. Chuligáni (2004)

Nie všetky futbalové filmy sa musia týkať toho, čo sa deje na ihrisku. A film Hooligans je toho jasným príkladom. Zobrazuje odvrátenú stránku v anglickom futbale, a to lokálnych chuligánov. Futbal pre nich zväčša býva iba zámienka. Bitky, hádky a problémy so zákonom sa dejú na pravidelnej báze a film nám ich približuje zaujímavým spôsobom.

Ďalšie filmy z futbalového prostredia: Blafuj ako Beckham (2002), Ona je on! (2006), The Class of 92 (2013), Góóól 3 (2008)


FOTO: soccergaming.com