5 pamätných zápasov slovenských klubov v Európe

Píše Richard Hanzlík

Korona zrušila všetky súťaže okrem tej o príbory v LIDL-i a my môžeme len čakať, kedy sa futbalový kolotoč znova rozbehne. Prečo si čakanie nespríjemniť spomienkami na najpamätnejšie zápasy, ktoré náš klubový futbal v modernej histórii zažil?

Artmedia Petržalka – Celtic Glasgow 5:0, 2. predkolo Ligy majstrov

Keď Pavol Staňo v poslednej minúte druhého predĺžnia odvety prvého predkola Ligy majstrov skóroval proti Kairatu Almaty, ani netušil, čo sa na Slovensku o pár týždňov udeje. Na Tehelné pole zavítal Celtic Glasgow. Klub, ktorý vo svojej pasienkovej lige dominoval aj keby mali hráči do polčasu tri promile.

Stanovi Vargovi sa dodnes točí hlava z toho, ako slávnemu zeleno-bielemu klubu strelil hetrik Juraj Halenár. Engerau v Celtic Parku s prehľadom uhrali vytúžených 0:4 a odštartovali svoju historickú sezóny v Lige majstrov. Viac o pohárových úspechoch Artmedie Petržalka nájdete TU.

Aston Villa – MŠK Žilina 1:2, skupinová fáza Pohára UEFA

Šošoni si už zahrali aj väčšie zápasy, netreba zabúdať na pôsobenie v Lige majstrov, keď proti nim stála napríklad nová Chelsea, ale jeden z tých najkrajších odohrali v pohári číslo dva. Skupina bola už dávno vymaľovaná, keď sa partia okolo Zdena Štrbu zomkla vo Villa Parku a prekvapila celé ostrovy.

Od roku 1975 totiž žiadne slovenské mužstvo na ostrovoch nevyhralo. Inak, v mužstve Dušana Radolského behali také mená ako Pekarík, Jež alebo Adauto.

Nepodľahli ani obezite. Najtučnejší futbalisti sveta

Matador Púchov – FC Barcelona 1:1, 1. kolo Pohára UEFA

Pamätám si to ako dnes, keď som si cez prestávku v škole kúpil lístok na Barcelonu. Hrala v Trnave, tak prečo nie. A pamätám si aj pohľady Kluiverta, Ronaldinha a spol. pri prehliadke ihriska. Ale spomínam si aj nejakú speváčku repete hitov, keď spustila na celý štadión song Diridonda.

A kto by zabudol na ten zvuk roztrhaných tiketov pri vyrovnávajúcom góle Milana Jambora po prihrávke Mária Brešku. Čo sa stalo v odvete, na tom nezáleží. Viac si o tomto zápase prečítajte TU.

Partizan Belehrad – Artmedia Petržalka 0:0, 3:4 na pokutové kopy, 3. predkolo Ligy majstrov

Petržalka si svoju skupinovú jazdu musela naozaj vydrieť. Po vyradení Celticu Glasgow nasledoval srbský gigant z Belehradu. Dve remízy 0:0 priniesli penaltový nervák a zrodenie nového hrdinu – Juraja Čobeja. Viac o pohárových úspechoch Artmedie Petržalka nájdete TU.

AS Rím – Slovan Bratislava 1:1, play-off Európskej ligy

Ono, aj keď Slovan porazil Rimanov na Pasienkoch tesne 1:0, čakalo sa, že vo večnom meste Weissova družina skončí. Vtedy s hráčmi ako Grendel, Dobrotka, Guédé, Žofčák alebo Šebo.

Mužstvo z Ríma viedol Luis Enrique a na ihrisku vládol, samozrejme, Totti. A aj keď vlčica po Perottiho góle viedla, skazu priniesol vyrovnávajúci gól Petra Štepanovského.

10 športových biografií pre každého fanúšika


FOTO: YouTube.com