5 najlepších futbalových filmov, ktoré vybrali fanúšikovia

Na čítanie nasledujúceho textu vám stačia 3 minúty.

Približujú život športovcov aj fascinujúce príbehy zo sveta športu. Ponúkame výber piatich filmov, ktoré ste si zvolili za svoje obľúbené vy – športoví fanúšikovia, ako reakciu na výber 7 nami odporúčaných futbalových snímok.

1. Prekliaty klub (2009)

44 dní. Toľko vydržal na lavičke Leeds United nový tréner Brian Clough. Snímka Prekliaty klub vykresľuje príbeh manažéra, ktorý sa snažil do šatne vniesť nový herný štýl, ktorý však odmietali sami hráči. Nedorozumenia, zlá komunikácia a neotrasiteľné sebavedomie hlavného trénera. Ak sa vám bude Clough podobať na Mourinha, nebudete jediný…

Desiatky vtipných situácií a trefných poznámok udržia pozornosť aj náročnejšieho diváka. Film má napriek zriedkavému zobrazovaniu futbalových zápasov spád, sústreďuje sa skôr na zákulisie klubu. To mu však vôbec neuberá na atraktivite. Dozviete sa aj veľa zaujímavých informácií, ale pozor – niektoré z nich sú len fikciou. Jedinečná snímka, ktorú si zamilujete. A ak nie, aspoň sa pobavíte.

2. Ultras (2020)

Dve generácie fanúšikov futbalového SSC Neapol. Dva tábory, ktoré sa podporujú, aj medzi sebou súperia. Snímka Ultras opisuje príbeh lídra staršej generácie – Sandra, ktorý sa snaží uniknúť zo života futbalového chuligána. Má zákaz na štadión a pred každým zápasom Neapola sa musí ísť zapísať na policajnú stanicu. Spoznáva ženu, s ktorou chce zostať, no fanklub to vníma ako zradu. Ako sa Sandro rozhodne? Zvíťazí láska ku klubu alebo uprednostní vzťah?

Počas celého filmu cítiť medzi staršou a nastupujúcou generáciou ultras napätie. Jednotliví členovia sa veľmi dobre poznajú, no obe strany majú rozdielne predstavy, ako má vyzerať podpora klubu. Film mnohokrát zobrazuje násilné scény, typické talianske domácnosti a  temperamentných južanov. Dielo Ultras je povinnou jazdou pre fanúšikov Neapola, rovnako aj pre sledovateľov Serie A či futbalu.

3. Proč? (1987)

Československá tvorba z roku 1987 približuje futbalový fanatizmus, ktorý sa prejavuje násilím, vandalizmom a primitivizmom aj voči obyčajným ľuďom – v tomto prípade najmä vo vlaku. „Fanúšikovia“ na svojom výjazde do Banskej Bystrice ničia vlak a šikanujú ostatných spolucestujúcich spolu so sprievodkyňou. Herci vo filme majú podobné správanie ako dnešní pseudopriaznivci futbalu. Koľko paralel so súčasnosťou nájdete v tejto snímke?

Po zverejnení tohto filmu boli rôzne reakcie. Martin Dejdar dostal od neznámej ženy facku, ktorá bola z jeho postavy znechutená. V Proč? účinkuje aj Daniel Landa ako fanúšik Sparty, pričom je skalným priaznivcom Bohemiansu. Tento film je ukážkou morálky a porovnania toho, ako sa človek správa osamote a v skupine.

4. Víťazstvo (1981)

Obdobie 2. svetovej vojny. V zajateckom tábore si spojeneckí vojaci krátia čas futbalom. Jeden z nemeckých dôstojníkov si spomedzi nich všimne viacerých známych futbalistov. Oba – v tomto období nepriateľské – tábory si dohodnú futbalový zápas. Nemci chcú túto udalosť využiť ako propagandu, vojaci na útek. Podarí sa im vyhrať a ujsť?

Vo filme sa vyskytuje aj Sylvester Stallone či Abedi Pelé. Snímka z roku 1981 ponúka aj paralely vojny a futbalu – keď Michail Caine žiada pre svoj tím oblečenie, priestor na trénovanie aj potrebnú „výbavu“ na futbal.

5. Bernský zázrak (2003)

Jeden z najpamätnejších zápasov Nemecka. Hlavný dej sa odohráva v roku 1954, keď Sovietsky zväz prepúšťa nemeckých vojakov zo zajatia. Nachádza sa medzi nimi aj Richard, otec 11-ročného Matthiasa, nadšeného mladého futbalistu. Jeho vzorom je miestny hráč Helmut Rahn. Aj keď Matthiasova rodina považuje futbal za nezmysel, mladíkovi sa napokon podarí presvedčiť znechuteného otca, aby sa vydali na na MS 1954, ktoré sa odohrali vo švajčiarskom Berne.

Tento film vychádza z reálnych skutočností, ktorých dominantou je futbalový zápas nemeckej reprezentácie proti Maďarsku. To bolo považované za absolútného favorita. No Nemcom v tíme s Helmutom sa podaril malý zázrak

A malý-veľký zázrak sa podaril aj nemeckým bratom Dasslerovcom, ktorí začali vyrábať športové tenisky pod celosvetovo známymi značkami. Ich životné príbehy sú unikátne – z dvoch súrodencov sa stanú rivali. Rovnaký názov nesie aj film, ktorý zaraďujeme do rebríčka ako bonus.


FOTO: reprofoto/Youtube.com

NÁŠ TIP: Nenechajte si ujsť novinky v našom FAN shope.
Potešte svoju futbalovú dušu suvenírmi a praktickými fanúšikovskými predmetmi už od 0,99 €.