5 dôvodov, prečo zažiť Liverpool túto sezónu

Píše Jirka Vokřál

Ikona. Legenda. Futbalový pojem. To všetko a omnoho viac je Liverpool FC. Tento klub zo severozápadného Anglicka dlho udával trend tamojšieho futbalu, následne však prišiel pád. Ten trval niekoľko rokov.

Teraz je však späť a jeho hra je pre fanúšikov naozaj skvelým zážitkom.

1.Hviezdna zostava

Tréner Jürgen Klopp dostal dôveru vedenia a vyskladal si tím podľa svojich predstáv. V posledných dvoch rokoch míňal nemalé čiastky a Liverpool sa stal veľmi aktívnym hráčom na prestupovom trhu.

Treba dodať, že väčšinou nešlo o najväčšie futbalové hviezdy. Mané a van Dijk prišli zo Southamptonu, Firmino z Hoffenheimu, Keita z Lipska, Shaqiri zo Stoke…

The Reds míňali s rozvahou a túto sezónu zbierajú ovocie. Hviezdami sa stávajú aj krajní obrancovia – Alexander-Arnold a Robertson, ktorí napriek nízkemu veku pôsobia skúseným dojmom.

Za posledný rok vyriešil Klopp dlhodobý problém v defenzíve. Príchody van Dijka a následne brankára Alissona odstránili Achillovu pätu mužstva. Nemecký stratég má tiež výhodu, že na akýkoľvek post môže bez problémov doplniť kvalitného náhradníka. Striedačka plná spoľahlivých futbalistov je jedným zo základných stavebných kameňov tímu, ktorý chce ovládnuť Premier League a Ligu majstrov. Liverpool toto kritérium spĺňa.

Fanúšik sa tak môže tešiť na mimoriadne silný zážitok.

2.Útočná hra

Už v minulej sezóne sa Liverpool prezentoval atraktívnou hrou a dominantným štýlom futbalu. Výsledkom bolo 84 gólov v Premier League, viackrát sa strelecky presadili už len hráči majstrovského Manchestru City. Napríklad Brighton si z dvoch vzájomných zápasov s Liverpoolom pripísal skóre 1:9 a rovnaký počet presných zásahov si za dva zápasy semifinále Ligy majstrov odniesol AS Rím.

Toto leto pôsobia Liverpoolčania vyzretejším dojmom. Po strate lopty sa hra vyznačuje vysokým napádaním. Na margo The Reds sa pochvalne vyjadril aj tréner Chelsea Maurizio Sarri, ktorý je známy svojím útočným štýlom.

Stačí sa len pozrieť na mená ako Salah, Firmino, Mané, Sturridge, Lallana, Shaqiri, Solanke a obrancovia idú do kolien. Keď takýchto futbalistov podporia záložníci ako Keita, Henderson, Milner či Wijnaldum, parádny futbal je zaručený.

3.Vyrovnané výkony

Liverpool sa v predošlých ročníkoch prezentoval zvláštnym štýlom získavania bodov: bohatým bral, chudobným dával. Vlani po senzačnej výhre nad Manchestrom City 4:3 prišla prehra na pôde Swansea či remízy s Watfordom, Burnley, Newcastlom alebo Stoke. Aj tieto výsledky vyradili tím okolo kanoniera Salaha z boja o ligový primát.

Prehraté finále Európskej ligy, neskôr Ligy majstrov zabolelo nielen fanúšikov Liverpoolu, ale aj hráčov. Zároveň však ide o obrovské skúsenosti, ktoré tím kapitána Hendersona využíva v aktuálnej sezóne.

Náročný úvodný žreb zvládli The Reds skvele, zaznamenali sedem výhier za sebou, v ktorých zdolali napríklad Tottenham alebo PSG. A keď mužstvo z Anfieldu nevyhrá – ako to bolo v prípade s Chelsea – môže sa divák tešiť na ofenzívny zážitok, ktorý má zaručený v každom súboji Liverpoolu.

4.Najlepší fanúšikovia 

Ani nezaujatý divák, ktorý sa vydá na Anfield Road, neoľutuje. V dobrom či v zlom, futbalisti Liverpoolu majú vždy obrovskú podporu svojich verných fanúšikov. Tí ich v každom zápase privítajú legendárnou hymnou You’ll Never Walk Alone. Atmosféra na štadióne je doslova elektrizujúca. Ale povestnou skladbou sa to rozhodne nekončí.

Priaznivci The Reds úradujú aj na vonkajších zápasoch, kde môžete započuť pesničku „Allez, allez, allez“. Tá ich vlani sprevádzala po celej Európe v rámci milionárskej ligy šampiónov.

5.Hlad po trofejách

Už je to dlhých 28 rokov, odkedy Liverpool vyhral anglickú Premier League. Na posledný primát z Ligy majstrov z roku 2005 pomaly začína sadať prach. Klub z mesta The Beatles prehral v posledných rokoch finále oboch európskych súťaží, čo znamená nulu v kolónke trofejí nemeckého stratéga Kloppa na Anfielde.

Tento rok by sa to však mohlo konečne zmeniť. Tím dospel a je doplnený o niekoľko zaujímavých mien. Problém v bráne vyriešili The Reds príchodom Alissona Beckera z rímskeho AS, o defenzívu sa stará Virgil van Dijk. V strede pôsobí znovuzrodene James Milner a v útoku úraduje trojzáprah Salah-Firmino-Mané.

Veľkou silou disponuje striedačka, z ktorej môže naskočiť Sturridge, poctivý Keita či dynamický Shaqiri.

Liverpool cíti šancu. Hráči vedia, že na to majú a na Anfield by radi priniesli konečne nejaký cenný pohár. Egyptský princ Salah sa po príchode do Liverpoolu vyjadril, že chce vyhrávať trofeje. Kto iný by to mal dokázať, ak nie tento kanonier…