4 dni v Madride: súboj o titul a legendárny festival

Píše Richard Hanzlík

Posledný krok je vždy najťažší, ale každý ho chce aj tak vidieť zblízka. Či už je to Saganov záverečný špurt, siedmy zápas finále play-off Stanley Cupu alebo penalty vo finále Ligy majstrov.

A doterajšie dianie v La Lige nám dodáva vieru v to, že aj bitka v španielskej lige sa rozhodne až v predposlednom kole. V zápase, v ktorom Real Madrid privíta na Estadio Santiago Bernabéu žltú ponorku z VIllarealu.

Navyše počas sviatku San Isidro, patróna mesta. Vtedy sa v meste rozpúta obrovský karneval plný hudby, jedla, zábavy a aktivít pre všetky vekové skupiny. A to môže byť epické.

🎯📈 On target!Sergio Ramos has already scored seven goals this season!¡Sergio Ramos ha marcado siete goles en lo que va de temporada!#HalaMadrid

Uverejnil používateľ Real Madrid C.F. Pondelok 17. februára 2020

Aspoň na chvíľu sa stať Madridčanom

Svätý Izidor bol rodák z Madridu, ktorý svoj život zasvätil Bohu a roľníctvu. Veľmi skromný človek síce na chvíľu z Madridu musel odísť, ale nakoniec sa vrátil a 500 rokov po smrti ho vyhlásili za svätého a patróna roľníkov. Pripisujú mu vyše stovky zázrakov, medzi nimi napríklad schopnosť nájsť vodu.

Madridčania oslavujú svojho patróna rímsko-katolíckou púťou v parku ​Pradera de San Isidro, známom aj z niektorých diel Francisca Goyu.​ Tradičným nápojom v tomto období je limonada zložená z vína, cukru, citrónu a nasekaného ovocia a rosquillas, teda donutky rôznych tvarov a veľkostí. Obľúbené sú najmä pokryté merengue. Snehovou pusinkou. Tú nájdete v Madride v každej dobrej cukrárni. A všetky sú dobré.

FOTO: makespain.com

V meste sa počas festivalu deje kopec aktivít, ktoré môžete zadarmo navštíviť. Najfrekventovanejšie madridské miesta ako Plaza Mayor alebo Las Vistillas ožijú aj pochodom obrovských figurín s veľkými hlavami, známym ako Gigantes y cabezudos. Hudobné koncerty a klasické španielske tance si môžete vychutnať na Plaza Mayor a Casa de Campo.

A popritom všetkom nezabúdajme, že sa bavíme o Madride. Krásnom meste plnom histórie, parkov, dobrého jedla a nočného života. A teda futbalu. Mohli by sme povedať, že domovom najlepšieho futbalového klubu na svete. Ak nie najlepšieho, tak najväčšieho a najlegendárnejšieho.

Keď sa postavíte na tribúnu Estadio Santiago Bernabéu, všetko pochopíte počas pár nádychov. Bude vám jasné, prečo mu nedokáže odolať žiadny futbalista. Prečo prišiel z Barcelony Figo, prečo si chcel biely dres vyskúšať Ronaldo „Fenomeno” a prečo je Zinedine Zidane hráč, ktorý tento klub symbolizuje. V madridskom bielom dome sa zmení váš pohľad na futbal.

¡Queremos vivir otra noche mágica junto a la afición esta noche y superar al Atlético en los octavos de Copa!We want…

Uverejnil používateľ Estadio Santiago Bernabéu Štvrtok 15. januára 2015

Proti Villarealu možno o všetko

Real v La Lige a Real v Lige majstrov boli posledné roky ako dva rozdielne kluby. V lige pôsobil Biely balet ako rezerva Podbrezovej. Dva tituly za osem sezón je niečo, čo si sieň slávy dlho nepamätá, a preto mal Zizou pred touto sezónou jeden hlavný cieľ. Ligu majstrov nech si užije niekto iný, Madridistas chcú trofej pre víťaza ligy. A aj vďaka slabšej forme Barcelony sa Real drží na čele súťaže.

Navyše má v sebe tento rok niečo, čo definuje majstrov. Schopnosť vyhrávať aj zápasy, v ktorých sa mu nedarí. A to aj vďaka výborne vyskladanému tímu.

Benzema ukázal, že dokáže byť ofenzívnym lídrom, na krídlach Zidane variuje brazílske diamanty Vinícia s Rodrygom, zálohe dodal dynamiku Fede Valverde, v bránke zatiahol roletu Courtois a na ľavej obrane vytláča legendárneho Marcela defenzívne nekompromisný Mendy.

🇫🇷⚽ Karim Benzema is the top scorer in LaLiga this season with 9⃣ goals!-¡Karim Benzema encabeza la clasificación por el pichichi con 9 tantos!#RMLiga | #HalaMadrid

Uverejnil používateľ Real Madrid C.F. Utorok 12. novembra 2019

Už to nie je len o Ronaldovi a jeho mechu plnom gólov. Menšiu zápasovú porciu síce dostáva Modrič, ale istotou je stále Casemiro a o trochu viac voľnosti dostal majster prihrávok Kroos. Medzi golfovým ihriskom a pravým krídlom balancuje Bale, ale veľkou posilou pre Zidana by ale mohol byť návrať Marca Asensia zo zranenia. A to možno v lete príde Mbappé.

Proti žltej ponorke pôjde o jediné. O tri body, ktoré by mali na štadióne a neskôr aj v meste rozpútať majstrovské oslavy. Možno sa zápas skončí remízou, možno uvidíme debakel a možno to bude ako v sezóne 2006/2007, keď Real zachraňoval titul remontadou proti Mallorce a dvomi gólmi kráľa Jose Antonia Reyesa. A to sú spomienky na celý život.


FOTO: Facebook/Real Madrid