13 vecí, ktoré by turisti v Barcelone nikdy nemali robiť

Pôvodný článok nájdete na Forca Barca

V posledných rokoch sa v Barcelone začala objavovať vlna anti-turizmu, ktorú naštartovalo prijatie zákona obmedzujúceho ubytovanie pre turistov. Tu je niekoľko vecí, ktoré stoja za zamyslenie v prípade, že sa chcete vyhnúť nepríjemným pohľadom obyvateľov hlavného mesta Katalánska.

Ruku na srdce, každý kto bol niekedy v Barcelone sa určite nájde v niektorom z nižšie spomínaných bodov. Priznávam, ja som sa tiež pousmiala pri niektorých odstavcoch.

Hovoriť katalánskym dialektom

Katalánčina je jeden z piatich úradných jazykov Španielska. Niektorí jazykovedci poznamenávajú, že katalánčina je v skutočnosti bližšie k francúzštine ako k španielčine, tiež známej ako kastílčine. Jeden z najpozoruhodnejších rozdielov medzi katalánskym a kastílskym jazykom je ten, že katalánsky jazyk nebol ovplyvňovaný arabským jazykom tak ako kastílsky jazyk v období keď územie obsadili Mauri. Práve preto mnoho kastílskych slov má predponu al- (rozumej klasický anglický člen „the“ v Arabčine).

Očakávať paellu v každej reštaurácii

Aj keď je paella jedno z najznámejších španielskych jedál, určite to nie je jediné jedlo, na ktoré by ste sa mali neodbytne v menu zamerať.  Miestne kuchyne sa v skutočnosti veľmi líšia v závislosti od jednotlivých regiónov Španielska. Na katalánsku gastronómiu vo veľkej miere vplýva francúzska a talianska kuchyňa. Aj keď je pravda, že miestni obyvatelia konzumujú paellu pravidelne, najmä cez víkendy a pri veľkých príležitostiach, neočakávajte, že ju budú podávať v každej reštaurácii. Ak by ste aj napriek tomu radi vyskúšali paellu, vyberte si  verziu „fideuà„, pripravenú s tenkými rezancami namiesto ryže. Táto verzia je typická pre Barcelonu.

Piť pivo z krígľov

Pokiaľ ide o Kataláncov, pijú menej ako niektorí ich susedia z Európy a čo sa týka alkoholizmu na verejnosti, nie je vídať často opitých ľudí povaľovať sa po ulici. Aj keď ide skôr o vec osobnej voľby a životnej kultúry, fakt, že miestni pijú alkohol striedmo je nepochybne pravda. Priemerný Katalánčan si nedá krígeľ piva, ale pije „caña„, čo v preklade znamená malý pohár. Taktiež víno podávajú v malých množstvách.

Ísť na trhovisko a kúpiť len ovocný šalát

Turisti s úžasom obdivujú stredomorskú gastronómiu na trhoviskách s potravinami, keď prechádzajú okolo stánku s čerstvými rybami, so zrelou domácou zeleninou či domácimi údenými dobrotami. Aj miestni obyvatelia využívajú trhy, ktoré v skutočnosti zohrávajú dôležitú úlohu pi udržiavaní sociálnej štruktúry mesta. Avšak v posledných rokoch sú trhy ako Boqueria preplnené turistami. Mnoho stánkov sa začalo prispôsobovať tejto klientele a začali predávať ovocné šaláty a smoothies. Táto ponuka rýchleho občerstvenia vytláča postupne predaj domácich surovín, ktoré sa bežne na trhoviskách predávajú. Navyše, masa turistov sa stáva doslova výzvou pre starších miestnych obyvateľov, ktorí chodia nakupovať pravidelne do ich obľúbených stánkov. Určite súhlasíte s tým, že predierať sa množstvom turistov nie je jednoduché.

Hovoriť príliš hlasno počas večernej či nočnej prechádzky centrom

Staršie štvrte v Barcelone majú veľa úzkych, vinutých ulíc a mnoho miestnych obyvateľov stále žije priamo v centre mesta. Blízkosť ulíc znamená, že aj normálny rozhovor na ulici môže byť nepríjemnosťou pre spiaceho človeka.  Ak nechcete absolvovať večernú sprchu vedrom s vodou alebo len jednoducho chcete prejaviť rešpekt k tým, ktorí žijú priamo v centre, odporúčame viesť večerné rozhovory pri dobrom vínku vo vnútri podniku a vo večerných hodinách na uliciach rešpektovať nočný kľud.

Najviac toho môžem vidieť na ulici La Rambla a v gotickej štvrti

Aj keď nie je pochýb o tom, že architektúra gotickej štvrte je jedných z hlavných dôvodov prečo ľudia navštívia Barcelonu, je toho oveľa viac, čo Barcelona ponúka za hranicami ulice La Rambla a to nehovoríme len o obľúbených turistických miestach ako sú Park Güell či Sagrada Família. Mnohí z obyvateľov mesta žijú v susedstve centra mesta v oblastiach ako sú Sarrià, Poble Sec, Sants či El Clot. Ak by ste chceli zistiť viac o živote miestnych obyvateľov, kde jedia, kam chodia von, budete sa musieť previesť trocha ďalej. No na druhej strane je to veľká podpora aj pre miestne podniky, ktoré nie sú zamerané výlučne na turizmus a tým pomáhajú zachovať autentický charakter týchto štvrtí.

Pôvod Flamenca nájdeme v Barcelone

Umenie flamenca je jednou z najcennejších kultúrnych tradícií Španielska. Vášnivý príbeh, hudba a tanec, ktorý vychádza priamo zo srdca často priláka aj tých najtvrdších divákov. Predpokladá sa, že tento tanec sa zrodil medzi rómskymi komunitami južného Španielska, konkrétne v provincii Andalúzia. Aj napriek tomu, že sa toto umenie postupne rozširovalo aj do iných oblastí Španielska, zostáva hlavne Andalúzskym kultúrnym dedičstvom. V Barcelone sú miesta, kde sa tancuje flamenco, ale ide skôr o prispôsobenie sa očakávaniam turistov.

Centrum mesta = pláž

Existujú určité veci, ktoré sú spoločensky prijateľné na pláži no určite nie v meste ako napríklad chodiť len v šortkách alebo bikinách alebo hrať loptové hry. Vo veľkých centrách ako sú Londýn alebo New York by ste sa s tým určite nestretli. To isté platí aj pre Barcelonu, hoci má pláž za rohom. Miestni práve neoplývajú veľkým nadšením, keď sa prídu turisti naobedovať do reštaurácie „nahodení“ v plážovom oblečení a žabkách. Odbehnúť si priamo z mora na rýchle občerstvenie v neďalekom plážovom stánku je úplne fajn, ale nie ak ide o centrum mesta.  Ak nie ste na pláži, nesprávajte sa tak, ako keby ste na nej boli.

Každý musí hovoriť po anglicky

V každom veľkom, kozmopolitnom meste zamestnanci v hoteloch, reštauráciách a obchodoch hovoria po anglicky, aby sa vedeli jednoduchšie dorozumieť s turistami. Len preto, že nehovoríte plynule po španielsky alebo katalánsky neznamená, že sa nemôžete pokúsiť  hovoriť ich jazykom. Napríklad len  jednoduchým ¡Bon dia!‘ alebo ‘por favor‘ dáte najavo, že preukazujete úctu k ich národnej kultúre. Vyjadrite tým jednoduchý postoj, že mesto je pre vás viac ako len zábavný park.

Kráčať po centre so selfie tyčou v ruke

Každý z nás si rád prezrie pekné fotky z dovolenky. Vďaka dnešnej revolúcií selfie tyčí nepotrebujete pomoc okoloidúcich turistov, aby ste si z dovolenky priniesli peknú rodinnú fotku či romantickú fotku zamilovaného páru. To však nie je dôvod na to, aby ste chodili so selfie tyčou celý deň v ruke a čakali len na vhodnú príležitosť,  kedy si urobiť zaujímavé „selfíčko“.Nielenže to doslova kričí „som turista„, je to však veľmi nepríjemné pre každého, kto sa snaží kráčať vo svojom každodennom životnom rytme či už do práce alebo na nákup bez toho, aby jednoducho dostal po hlave palicou.

Stať sa cieľom vreckových zlodejov

Barcelona je známa ako raj vreckových zlodejov v rámci európskych miest. V priebehu roka 2009 bolo nahlásených až neuveriteľných 600 prípadov drobných krádeží denne. Významným faktorom je počet turistov, ktorí navštívia Barcelonu s veľkými sumami peňazí a cenností, ktoré nosia so sebou. Prechádzka po meste s fotoaparátom alebo cestovanie s hotovosťou je v poriadku, pokiaľ si budete dávať pozor a neurobíte zo seba ľahkú korisť. V opačnom prípade sa len zvyšuje počet okradnutých turistov a tento „biznis“ vreckových zlodejov bohužiaľ stále prekvitá.

Šumivé víno Cava je inou verziou šampanského

Pokiaľ ide o šumivé víno, francúzske šampanské sa vo všeobecnosti považuje za „crème de la crème “ vďaka svojej dlhej histórií či svetoznámym zámkom a vinárstvam. Toto všetko je nepochybne pravda, to isté však môžeme povedať o šumivom víne zo Španielska, známom ako „Cava“. Katalánsko bolo v skutočnosti jedným z prvých regiónov, ktoré vyrábali šumivé víno v Španielsku, v čase keď miestny vinár navštívil región Champagne už v 19. storočí. Aby mohol byť právom použitý názov Cava, víno musí byť vyrobené rovnakým postupom ako šampanské, metódou, ktorá je známa ako Méthode Champennoise. Je to práve charakter miestnej pôdy a klímy, známy ako „terroir„, ktorý rozlišuje šumivé víno Cava od klasického francúzskeho šampanského.

Podporovať nelegálne turistické ubytovanie

Pred nedávnom si miestne úrady v Barcelone posvietili na ľudí, ktorí prenajímajú byty turistom prostredníctvom platforiem ako je Airbnb. Je totiž nelegálne prenajímať byt turistom, ak nemáte na to úradne vydanú licenciu. Určité obdobie úrady vyhlásili aj moratórium na vydávanie nových licencií. V skratke, majitelia majú vyšší príjem z prenájmu bytov turistom v porovnaní s prenájmom miestnemu obyvateľstvu. Pre miestnych to znamená, že sú nútení sa odsťahovať zo svojich štvrtí pretože ceny prenájmov neustále stúpajú. Ak si prenajímate byt v Barcelone, overte si či majitelia prenajímajú byt legálne. Ak nie, rezervujte si izbu v hoteli.

My z ForcaBarca.sk sme v Barcelone vďaka CK FutbalTour boli niekoľkokrát a musíme sa priznať, že pri písaní tohto textu sme sa našli hneď v niekoľkých bodoch – napríklad smoothie z trhu nám skutočne chutilo…  V ktorých bodoch ste sa našli vy?

Poďte do Barcelony aj vy! Využite bohatú ponuku zájazdov aj špeciál pre páry