11 gólov Haalanda. Pozrite si strelecké koncerty nórskeho supertalenta

Píše Samuel Ďurinský

Len 19-ročný kanonier ohúril celý svet. Nór narodený v anglickom Leedsi počas zimnej prestávky prestúpil do nemeckej Bundesligy, keď si jeho služby poistila Borussia Dortmund. Ani tí najväčší optimisti by však nečakali taký raketový štart, aký zažíva Erling Braut Haaland.

Pozrite sa na jeho jedenásť gólov v siedmich zápasoch.

🧙‍♂️ DER ZAUBER-(L)E(H)RLING!

Uverejnil používateľ Borussia Dortmund Piatok 14. februára 2020

Súťažný debut snov. V Augsburgu bežala 56. minúta, keď sa na ihrisku po prvýkrát v žlto-čiernom drese predstavil nórsky mladík. Svojej povesti zakončovateľa neostal nič dlžný a jeho strelecký koncert začal už po troch minútach na hracej ploche.

O jedenásť minút udrel superstrelec opäť. Treba však podotknúť, že obrovská zásluha na tomto góle patrí jeho belgickému spoluhráčovi Thorganovi Hazardovi, ktorý sa rútil sám na poloprázdnu bránu, no aj napriek tomu nesebecky prihral práve Halaandovi, ktorý strelil zrejme najľahší gól svojej kariéry.

Dielo bolo dokonané o necelých deväť minút neskôr. Kapitán mužstva Marco Reus naservíroval Haalandovi dokonalú prihrávku za obranu a ten sa zoči-voči českému brankárovi Tomášovi Koubekovi nepomýlil. Čistý hetrik za 23 minút. To nie je najhorší začiatok v novom pôsobisku.

O šesť dní neskôr privítala Borussia na domácom trávniku Kolín. Prednosť v útoku dostal opäť trojlístok Hazard, Reus, Sancho, takže Nór si na svoju domácu premiéru musel počkať z lavičky. Už po dvanástich minútach na ihrisku sa mu opäť podarilo napnúť sieť po skvelej reakcii a orientácii v šestnástke súpera.

Na konečných 5:1 v zápase zvyšoval opäť, kto iný, ako Erling Haaland. Skvelo si počkal na prihrávku za obranu a svojou rýchlosťou dokázal obísť brankára Horna. Aj napriek tomu, že sa nachádzal takmer v nulovom uhle, loptu si dokázal prehodiť na svoju silnejšiu ľavú nohu a streliť svoj druhý gól v zápase.

V ďalšom kole ho už po skvelých výkonoch čakal vytúžený štart v základnej zostave. Mimochodom, v januári bol zvolený za hráča aj nováčika mesiaca, a to aj napriek tomu, že odohral iba 59 minút. To mu však nebránilo streliť úchvatných 5 gólov, a v podobnom tempe pokračoval aj v ďalšom mesiaci.

Pätnásť minút pred koncom riadnej hracej doby mu loptu pätičkou priťukol nemecký reprezentant Julian Brandt a Haaland dokázal, že má v nohe delo, keď prudkou prízemnou strelou prepálil brankára Unionu Berlín Rafala Gikiewicza. Proti berlínskemu celku zaznamenal opäť dva presné zásahy a mal na konte dokopy sedem gólov.

Na rade bol osemfinálový zápas Nemeckého pohára proti Werderu Brémy. Haaland opäť začínal v pozícii náhradníka, na ihrisko prišiel už cez polčasovú prestávku za stavu 2:0 pre Brémy. Ani jeho gól však nedokázal zápas zvrátiť a Borussia z pohára napokon vypadla.

V ligovom zápase proti Bayeru Leverkusen sme síce mohli sledovať divokú prestrelku, Haaland sa však na nej gólom nepodieľal a bol to tak jeho prvý súťažný zápas v drese BVB, v ktorom neskóroval. Chuť si však napravil už o týždeň neskôr – proti Frankfurtu.

Ráno sa zobúdzam na zvučku Ligy majstrov,“ prezradil Haaland v rozhovore ešte na začiatku sezóny. Svoj debut v tejto súťaži okorenil ešte v drese Salzburgu troma gólmi v prvom polčase. Dokáže však podobný kúsok napodobniť aj v drese Dortmundu? Pýtali sa média pred zápasom s PSG. Odpoveď bola jasná.

To, že má skvelú orientáciu v šestnástke a inštinkt zabijaka už dokázal mnohokrát, ale gól spoza šestnástky sa u neho vidí málokedy. Pri tomto však takmer roztrhal sito brány Keylora Navasa a zabezpečil tak Borussii cenné tri body a náskok do odvety.

Sledovať výkony tohto mladíka je naozaj úchvatné a môžeme sa iba tešiť, čo nám stále iba 19-ročný Nór predvedie na futbalovej scéne. Jeho vystúpenia si budú môcť vychutnať aj fanúšikovia slovenskej reprezentácie, ktorá si zmeria sily s výberom Nórska.

FOTO: Facebook/Borussia Dortmund