10 športových biografií pre každého fanúšika

Píše Samuel Ďurinský

Opisujú súkromný život aj športovú kariéru. Vysvetľujú závažné rozhodnutia aj osudové chvíle. Pozrite si výber desiatich kníh, ktoré sú detailnou prehliadkou do sveta športu – tentoraz knižnou formou.

martinus.sk

  1. Didier Drogba: Oddanosť

Skvele napísaná biografia mapuje kariéru aj osobný život futbalistu z Pobrežia Slonoviny. Od ťažkých začiatkov v Afrike až po slávu v Chelsea. Drogba v knihe hovorí aj o vzťahu s Lampardom, Terrym či Abramovičom. Opisuje kľúčové momenty kariéry – aj víťazné finále Ligy Majstrov proti Bayernu Mníchov. Je skvelým príkladom, že aj v pokročilom veku môže futbalista patriť medzi najlepších útočníkov sveta.

  1. Steven Gerrard: Môj príbeh

Ikona Liverpoolu a legenda anglického futbalu vo svojej knihe približuje futbalové začiatky a aj to, ako ešte v akadémii čistil kopačky starším futbalistom. Čitateľ sa dozvie veľa o jeho vzťahu s manažérmi, ktorí ho v Liverpoole viedli, so spoluhráčmi, ktorí sa po jeho boku vystriedali, a tiež bližšie nahliadneme do jeho súkromia. Vyrozprával sa aj o svojom osudnom pošmyknutí sa v zápase proti Chelsea či o problémoch v anglickej reprezentácii.

  1. Jamie Vardy: Mlsná líška

Azda najväčší futbalový, ak nie športový príbeh posledných desaťročí, možno celej histórie. Maličký klub z Leicesteru, ktorý iba rok predtým postúpil do najvyššej anglickej súťaže a v nej sa zázrakom udržal, dokázal v konkurencii najlepších klubov sveta vybojovať titul v Premier League.

A práve anglický útočník Jamie Vardy bol jeden z jeho hlavných strojcov. Podarilo sa mu vytvoriť nový rekord v počte strelených gólov v zápasoch za sebou a ako 28-ročný sa dostal do anglickej reprezentácie. Svojským spôsobom rozpráva o svojej futbalovej kariére aj súkromí.

  1. Ja som Zlatan

Aj jeden z najkontroverznejších futbalistov všetkých čias. Zlatan Ibrahimovič sa dočkal svojej autobiografie. Švédsky klenot sa v nej rozrozprával nielen o svojich futbalových začiatkoch a o tom, ako vystrájal už v mladom veku, ale dozvieme sa aj plno zákulisných informácií o viacerých momentoch v jeho kariére.

Kedy odmietol trénovať, kedy si poriadne neprečítal podmienky zmluvy a s ktorým trénerom sa najviac nesadol? To všetko sa v tejto knihe dočítate.

  1. Marek Hamšík: Najmladší kapitán

V rebríčku máme aj slovenské zastúpenie. Mareka Hamšíka už odmalička rodičia vychovávali tak, akoby vedeli, že sa z neho raz stane svetový futbalista. Či už to bol obrovský talent alebo iba skvelá predtucha, ktorá ich k tomu viedla, mali pravdu. Už v mladom veku sa Hamšík stal otcom, ako dvadsaťdvaročný si na ruku navliekol kapitánsku pásku v slovenskej reprezentácii, ale aj v talianskom Neapole.

Najmladší kapitán histórie v oboch mužstvách. A presne tak sa volá už jeho notoricky známa biografia, ktorá bola vydaná, keď mal Marek iba 23 rokov.

  1. Boris Valábik: Volali ma bitkár

Na Slovensku ešte zostaneme, vymeníme však šport. Súkromný aj hokejový život opisuje bývalý slovenský reprezentant a hráč NHL Boris Valábik. Boris je známy svojou otvorenosťou a nebojácnosťou niečo kritizovať a presne v tomto duchu sa nesie aj jeho kniha. Dozvieme sa v nej tiež zaujímavé veci zo zákulisia slovenského hokeja.

  1. John Kavanagh: Učiť sa vyhrávať

Meno John Kavanagh vám možno veľa nepovie. Určite však budete poznať meno jeho najslávnejšieho zverenca a kamaráta Conora McGregora. John podobne ako Conor vyrastal v Dubline a už v mladom veku sa dostal do rôznych pouličných bitiek.

Rozhodol sa, že sa naučí proti ostatným chrániť, a tak začal v opustenom sklade trénovať zmiešané bojové umenia. V tomto športe sa stal jedným z prvých promotérov v Írsku a pod jeho krídla sa dostal aj azda najznámejší MMA bojovník na svete Conor McGregor. John rozpráva o tom, aké je to spolupracovať s írskym bojovníkom, ale aj o zvýšenom záujme o MMA po celom svete.

  1. Mike Tyson: Pravda a nič len pravda

Boxer vyrastajúci v najdrsnejšej a najchudobnejšej brooklynskej štvrti sa stal najmladším absolútnym majstrom sveta histórie tohto športu. Reč je o Mikeovi Tysonovi, kontroverznom športovcovi a grázlovi, ktorého život je jedna veľká horská dráha. Z vrcholu sa dostal až na úplné dno a ako sa sám vyjadril, „bol závislý takmer od všetkého“.

Dokázal sa však opäť pozviechať a stal sa z neho skvelý otec a manžel či promotér vlastnej one-man show. Mike rozpráva o svojom ťažkom živote a škandáloch, ktoré ho počas života nemíňali a rozhodne si neberie servítky pred ústa. Preto táto kniha nie je vhodná pre čitateľov do 18 rokov.

  1. Michael Jordan: Môj život

Pri mene Michael Jordan si takmer všetci vybavíme ukážkového športovca a jedného z najlepších hráčov basketbalu v histórii. Rodák zo Severnej Karolíny patrí medzi absolútnych športových gigantov, no jeho skvelá kariéra a život mala aj svoje temné stránky. Práve táto biografia poukazuje na dvojtvárnosť tohto skvelého basketbalistu, ktorý bol tiež milovníkom hazardu.

  1. Neznámy Kimi Räikkönen

Meno Kimiho Räikkönena poznajú takmer všetci, no o ňom vieme naozaj málo. Kimi o sebe zvyčajne veľa nehovoril, napriek tomu sa dostal až na vrchol sveta ako jazdec formuly F1. V knihe zvyčajne tichý Fín opisuje svoj život a kariéru na dráhe, slovo však dostane aj jeho rodina, blízki priatelia či kolegovia zo športového sveta.

Nájdeme v nej veľa nezverejnených súkromných fotografií z rodinného albumu Räikkönenovcov a príbehy, ktoré chytia za srdce nielen fanúšika formuly F1.

Ďalšie skvelé publikácie: 99 Gretzky, Peter Sagan: Môj svet, Alex Ferguson: Môj život, Demitra: 38

martinus.sk

Pozrite si tiež: 7 futbalových filmov, ktoré treba vidieť

Alebo si o športe rovno vypočujte: Doma aj v aute. Zopár tipov na dobré športové podcasty


FOTO: ziggosport.nl