10 rokov po: Keď Slováci vyhrali nad majstrami sveta

Píše Pavol Hyravý

O pár týždňov si pripomenieme desať rokov, odkedy sa Slovensko premiérovo predstavilo na futbalových majstrovstvách sveta. Po historickom postupe z kvalifikačnej skupiny si naši futbalisti mohli naplno užiť záverečný šampionát v Juhoafrickej republike.

Žreb pridelil nováčikovi do skupiny F Paraguaj, Nový Zéland a obhajcov titulu z Talianska. Pripomeňme si nezabudnuteľný zápas, ktorý majú mnohí pred očami, akoby to bolo včera.

Nepodľahli ani obezite. Najtučnejší futbalisti sveta

Po dvoch strenutiach sme mali na konte jeden bod za remízu s Novým Zélandom. Remíza škrela o to viac, že vyrovnávajúci gól sme dostali až v samom závere nadstaveného času. Ak naši hráči chceli pomýšľať na postup, bolo nutné v poslednom zápase zvíťaziť.

Do cesty sa nám však postavili Taliani. Na súpiske mená ako Cannavaro, Zambrotta, Pirlo, De Rossi, Gattuso, Chiellini a ďalší skvelí futbalisti. Majstri sveta verzus nováčik. Zaplnený štadión v Johannesburgu, hučiace vuvuzely, fanúšikovia povzbudzujúci svoje mužstvo priamo na štadióne aj pri televíznych obrazovkách.

Nástup, hymny obidvoch krajín, podanie rúk, spoločné fotografie tímov. Zaznel úvodný hvizd a Slováci začali ako z veľkej knihy, keď už v 6. minúte mal veľkú šancu náš kapitán Marek Hamšík, ktorý v šestnástke dostal loptu, ale strelou minul bránu.

25. minúte na polovici súpera získal loptu Kucka, pohotovo našiel Róberta Vitteka a ten chladnokrvne trafil – 1:0!

Slováci pokračovali v tempe a v 35. minúte ohrozil taliansku bránu strelou z diaľky Zdeno Štrba, brankár Marchetti jeho strelu s námahou vytlačil. Do šatní sa išlo za nezmeneného stavu.

V prestávke Taliani uskutočnili dvojnásobné striedanie. Veľkú šancu mal po zmene strán Quagliarella, ktorý sa dostal k lopte, prudkou strelou prekonal brankára Muchu, ale toho na bránkovej čiare skvelo zaskočil Martin Škrtel a loptu vykopol.

5 pamätných zápasov slovenských klubov v Európe

Taliansko zvyšovalo obrátky a Slováci sa viac zamerali na brejky.

V 73. minúte zahrával Marek Hamšík roh, po rozohrávke sa znova dostal k lopte, prihral na päťku Vittekovi a… góóóóól! Strelou k tyči zvýšil na 2:0. Fantázia a sen sa stával skutočnosťou. Bol blízko, no ešte nebol koniec.

Taliani vrhli všetko do útoku a v 83. minúte Di Natale znížil na 1:2. Chvíľku nato bolo dokonca 2:2, ale rozhodca gól pre ofsajd neuznal. Uuuff, vydýchli sme si.

V záverečnej desaťminútovke sa tréner Weiss rozhodol poslať na ihrisko Kamila Kopúnka a pri tomto striedaní mal šťastnú ruku.

Kopúnek bol na ihrisku len niekoľko desiatok sekúnd, výborne si nabehol na dlhý aut a krásnym lobom prekonal brankára 3:1!

Bežala druhá minúta nadstaveného času, keď Slovensko znova inkasovalo, tentoraz z kopačky Quagliarellu. Aj napriek ďalším nadstaveným minútam slovenskí futbalisti už nedovolili zopakovať scenár s Novým Zélandom a veľké víťazstvo udržali.

Zaznel posledný hvizd a nováčik poslal domov obhajcov titulu.

Päť gólov, výborný futbal, skvelý a bojovný výkon našich hrdinov, ktorí sa postarali o senzáciu. Výsledok, ktorý išiel do sveta. Znova sa potvrdilo, že víťazstvá nerobia mená sa súpiske, ale hráči svojím výkonom na ihrisku.

Chlapci, aj po desiatich rokoch ďakujeme. Veríme, že takýchto zápasov a krásnych chvíľ nám slovenskí reprezentanti pripravia ešte veľa.

7 športových seriálov, ktoré ste (ne)videli

Pozrite si celý zápas Slovensko – Taliansko (3:2) na MS 2010 v Juhoafrickej republike

1. polčas (preklik na YouTube.com)

2. polčas

10 športových biografií pre každého fanúšika


FOTO: fifa.com