Tip na futbalový výjazd: Kyjev

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Bohatá história a súčasnosť

Kyjev je jedným z najstarších miest východnej Európy a táto, takmer trojmiliónová metropola je centrom umenia, vedy, priemyslu a kultúry celej oblasti. Kombinácia bohatej histórie a modernej súčasnosti z neho robí atraktívne mesto aj pre turistov. Viac ako 70% budov bolo postavených medzi rokmi 1907 a 1914, takže predstavy o komunizmom prepanelákovanom meste sú myľné.


Kyjevsko-pečerská lavra

Medzi dominanty mesta patrí jednoznačne Kyjevsko-pečerská lavra, zapísaná aj do zoznamu svetového dedičstva Unesco. Pôvodne komplex jaskýň na vysokom brehu rieky Dneper sa postupom času stal pravoslávnym monastierskym komplexom, v ktorom sídli metropolita cirkvi Volodymyr.

Ďalšou stavbou, ktorá je zapísaná v zozname svetového dedičstva a zároveň patrí medzi sedem divov Ukrajiny je Chrám svätej Sofie. V roku 1240 bol síce zničený Tatármi, ale v roku 1707 bol nanovo prestavaný a dnes slúži ako múzeum.


Chrám svätej Sofie

Ak máte málo histórie, určite vás očarí aj Golden Gate. Hlavná brána opevnenia Kyjeva z 11. storočia. Námestie nezávislosti, známejšie ako Maidan je hlavným námestím v meste a okrem finále Eurovízie bolo vždy centrom politických protestných kampaní. Určite stojí za návštevu aj dnes. Rovnako ako jedno z mnohých múzeí, ktoré sa v meste nachádzajú. Či už veľkolepé Múzeum veľkej vlasteneckej vojny, alebo Ukrajinské národné múzemu Černobyľ.


Námestie nezávislosti

O Kyjeve sa hovorí, že ho človek prejde celý bez toho, aby musel vyjsť z tieňa stromov. V meste je naozaj veľa zelene a ak by ste jej mali málo, navštívte jeden z parkov. Jedným z najkrajších je Mariinsky park, futbaloví fanúšikovia budú určite chcieť po ktorom Ševčenkovi je pomenovaný Ševčenkov Park. Andrij to ale nie je.

Putovanie po pamiatkach mesta dá telu zabrať a vtedy nastáva čas na zoznámenie sa s miestnou kuchyňou. Boršč všetci poznáme, ale okrem neho Ukrajinci obľubujú varenky, cestovinové taštičky plnené takmer všetkým možným. V podnikoch po celom meste nájdete aj pirožky, alebo vyprážané závitky plnené jahňacím mestom, čebureky.


Národný športový komplex Olimpijskyj