Škriniar, Duda, Lobotka – nová zlatá generácia

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Ak je v slovenskom kolektívnom športe niečo, čo nás napĺňa hrdosťou, je to okrem seniorského futbalového tímu aj Hapalov výber do 21 rokov. Fanúšik futbalu ani nemohol dostať krajší darček, ako účasť na šampionáte v susednom Poľsku.

Áno, výlety do Afriky a Francúzska so seniormi boli super, ale futbalové EURO hneď za dverami, to je bomba. Niečo ako hokejový turnaj v Přahe a Ostrave pred rokmi. A tam bola taká invázia Slovákov, že aj vepšo knedlo zelo sa začalo písať po slovensky.

slovensko autobusovy zajazd

Do Poľska pôjdeme s veľkou kvalitou

Kým nezačneme na turnaji víťaziť, máme isté tri skupinové zápasy. Proti Poľsku, Anglicku a Švédsku si môžete vybrať buď zájazd na otočku, alebo aj s ubytovaním. Získate tak deň navyše v krajine, ktorá futbal miluje.

Nemusíte sa báť o to, či budete ráno spôsobilí viesť motorové vozidlo a ani to, či ten lístok od Jerzyho pri bráne bol pravý, alebo ho vytlačil ráno doma. Stačí si objednať zájazd a starať sa iba o to, či to ten Hapal vyskladá tak, aby sme postúpili ďalej.

Pretože taký výber, ako má k dispozícií tento rok, z toho budeme v Áčku ťažiť najbližších 8 rokov bez problémov. Poďme si predstaviť vedúce osobnosti tímu trochu bližšie.

Milan Škriniar, Sampdoria Janov

Že to v Žiline s mladými vedia, dokazuje Milan Škriniar. Povolaním stopér, prípadne štítový záložník patrí medzi TOP prospekty slovenského futbalu, ale tiež to nemal vždy ľahké. Narodil sa v Žiari nad Hronom, do MŠK prišiel už keď mal 12 rokov.

milan skriniar zlate moravce

Aby nadobudol ligové skúsenosti, dostal sa na hosťovanie do Zlatých Moraviec a do Žiliny sa už vrátil ako stopér, ktorý bol futbalovejší ako polovica ligových stredopoliarov. Prestup k námorníkom do Sampdorie priniesol jeho klubu rovný milión EUR. A to už je suma, ktorá vám dáva akú-takú nádej na dobrú kariéru.

milan skriniar sampdoria prestup

Milan ale čakal tri mesiace na svoju prvú zápasovú šancu. Dokonca zvažoval aj letné hosťovanie. Dočkal sa a pri svojom debute v zápase proti Laziu si hneď zapísal aj žltú kartu. V tejto sezóne už však patrí do zostavy mužstva a ak ste si pozreli zápas proti SSC Neapol, nemohol vám jeho výkon ujsť.

milan skriniar suboj

Patril medzi najlepších hráčov zápasu a nie je preto náhodou, že už zaknihoval aj prvé štarty za reprezentačný A-tím. Kým v 21-ke brúsi trávu v strede obrany, Ján Kozák mu zveril Pečovského post 6-ky a Milan sa nestratil ani tam. Naša obrana je na EURE v naozaj dobrých rukách.

milan skriniar slovensko u 21

Ondrej Duda, Hertha Berlín

Ak nám bude priať šťastie, dostane sa z nekonečného zranenia aj náš najlepší ofenzívny futbalista.

ondrej duda legia

Od svojho letného prestupu do Berlína si v zápase do lopty ešte nekopol, ale všetci veríme, že sa dá dokopy a v Poľsku, krajine, kde si urobil skvelé meno, prevetrá obrany súperov. Je totiž veľký rozdiel, ak máte v kádri hráča jeho kalibru.

ondrej duda gol

Pred pár rokmi sa šuškalo o záujme Interu Miláno, nakoniec sa rozhodol lepšie a zvolil cestu do hlavného mesta Nemecka za 4,2 milióna EUR. Hertha na jeho výkony zatiaľ čaká, ale postupne by sa mal zapojiť do futbalovej revolúcie, ktorá klub zastihla. Nový Hamšík nám má vyrásť práve z Ondreja.

Albert Rusnák, Real Salt Lake

Albert sa síce narodil v Českej republike, ale to iba preto, že jeho otec v tej dobe hrával za Drnovice. Prvé futbalové kroky robil v Košiciach, kde jeho otec práve trénoval 1.FC.

Albert patril do tej generácie futbalistov, ktorí sa dostali do futbalových akadémií veľkých klubov. Jemu sa pošťastilo dostať do Manchestru City, odkiaľ putoval najprv na hosťovanie do treťoligového Oldhamu a o rok neskôr druholigového Birminghamu.

albert rusnak man city

Dostať sa do A-tímu bohatého City je ťažké aj pre skúsenejších hráčov, preto nasledovalo ďalšie hosťovanie, tentokrát v Holandsku. Miestna liga mu zachutila a tak sa upiekol prestup do Groningenu, ktorému pomohol k prvému zisku holandského pohára.

V zime oňho mali kluby z Anglicka, on si však vybral americký sen a upísal sa Realu Salt Lake na tri roky. Zišiel tak z očí slovenských futbalových fanúšikov, ale tréner Hapal musí svoju hviezdičku ostro sledovať.

rusnak salt lake

Stanislav Lobotka, FC Nordsjaelland

This is my sen. Malé dynamo našej zálohy a jeden z najlepších hráčov ligy zo sezóny 2014/2015 si svoj futbalový sen buduje na severe Európy.

lobotka nordsjeland

Jeden z najväčších talentov nášho futbalu si svoju cestu z Trenčína odmakal perfektnými výkonmi a už v mladom veku školil oveľa starších protihráčov. Jeho moderné poňatie futbalu najskôr zaujalo skautov Ajaxu Amsterdam, kde však šance nedostal.

lobotka ajax suboj

Návrat do Trenčína bol iba prestupnou stanicou k dobrému prestupu, ktorý sa mu podaril v auguste roku 2015. V klube pravidelne hráva a ak potvrdí svoju formu na letnom EURE, otvorí si dvere do veľkého futbalu.

A to sú iba štyria borci, ktorí tvoria os nášho tímu. Ak sa k ich výkonom pridá aj zvyšok, môžeme sa spolu tešiť na krásne futbalové zážitky. Stačí si vybrať z našej ponuky a byť pri tom.