Príbeh Herthy Berlín: Návrat medzi elitu so slovenským podpisom

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Nemecká stará dáma je vo vyspelej futbalovej Európe práve tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo o silnom hlavnom meste. Londýn má Arsenal, Chelsea, alebo Tottenham. Madrid má Real s Atleticom, Paríž má Saint Germain, Rím má Lazio s AS. Berlín má Herthu. Tá však nikdy nedokázala vyťažiť z pozície hlavného mesta krajiny a ak sa v Nemecku ľudí opýtate, kto je v krajine futbalovo najsilnejší, Herthu v odpovediach nečakajte.

Prečo hviezda Herthy nikdy naplno nežiarila?

Hertha síce v rokoch 1930 a 1931 vyhrala titul pre majstra krajiny, avšak to ešte pred érou Bundesligy a najmä krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Futbal išiel bokom a Hertha tak nemohla nadviazať na svoje úspechy. Do prvej sezóny Bundesligy v roku 1963 sa klub z hlavného mesta dostal len vďaka súcitu funkcionárov futbalového zväzu s ľuďmi žijúcimi v zničenom Berlíne.

berlin-stadion
Olympijský štadión – ešte pred rekonštrukciou z roku 1974

Ostatným klubom sa toto politické rozhodnutie nie príliš páčilo a trvalo iba dva roky, kým bola Hertha z ligy vylúčená. Dôvod? Podplácanie hráčov súpera. V roku 1971 bol klub namočený aj v známom Bundesliga škandále, v ktorom išlo o ovplyvňovanie zápasov. Herthu to nepoložilo a v nasledujúcich sezónach dosiahla na druhé a tretie miesto tabuľky.

V roku 1980 z ligy opäť vypadla, v roku 1986 dokonca do tretej ligy. Aby toho nebolo málo, bola nútená predať svoj Olympíjsky štadión. Najväčšia potupa pre futbalový klub, aká mohla kedy nastať. Z Herthy sa stal provinčný klub s povesťou podvodníkov hrajúci svoje zápasy pred 5-tisícovými návštevami.

Nádej prišla s pádom múru

Pád Berlínskeho múru znamenal nádej nielen pre obyvateľov mesta, ale najmä pre klub. Zrazu bol v hlavnom meste veľký futbalový potenciál a do pokladnice začali konečne prúdiť peniaze. Klub sa v roku 1998 vrátil do Bundesligy a o dva roky neskôr si dokonca zahral skupinovú fázu Ligy majstrov.

Klubový šéf Dieter Hoeness (áno, brat Uliho) dokonca fanúšikom sľúbil, že vybuduje tím, ktorý im raz cez Brandenburskú bránu privezie trofej pre víťaza Bundesligy. Začal investovať peniaze do drahých hráčov, roztočil nebezpečnú finančnú špirálu postavenú na príjmoch z Ligy majstrov. Iba tie dokázali pokryť náklady a splátky hypoték.

hoeness2_1432232430-768x432
Dieter Hoenes

Prišla však sezóna 2008/2009 na konci ktorej bola iba kvalifikácia do Pohára UEFA. Klubu s vyše 50-miliónovými dlhmi hrozil bankrot a tak musel predať všetky svoje esá. Odišiel Arne Friedrich, Josip Siminič, Andrej Voronin a v roku 2010 klub z Bundesligy opäť vypadol. Nasledovali sezóny postupov a vypadnutí. Posledný krát sa klub do ligy vrátil v roku 2013.

hertha peter pekarik
Peter Pekarík je v Berlíne dlhoročnou voľbou č. 1 na pozíciu krajného obrancu

ondrej duda hertha bsc
Od leta 2016 v klube pôsobí aj Ondrej Duda

Prebudované mužstvo aj s našim Pekaríkom a Dudom si buduje nový príbeh, ktorého súčasťou môžete byť chvíľku aj vy. Stačí sa nechať presvedčiť a uvidíte, že aj futbalovo nepoučiteľní si svoju šancu zaslúžia. Okrem skvelého futbalu spoznáte aj 74-tisíc dôvodov, prečo si Berlín zaslúži úspešný futbalový klub.

Ponuku zájazdov na Herthu Berlín nájdete TU.