Parádny výjazd na Ukrajinu: Preskúmali sme Ľvov a fandili Realu

Žreb Ligy majstrov a nestabilná situácia v Donecku pozvali hviezdny Real Madrid necelých 300 km od slovensko-ukrajinských hraníc, do mesta Ľvov. Skvelú príležitosť vidieť naživo Cristiana Ronalda, Karima Benzemu či Garetha Balea využila v rámci zájazdu CK FutbalTour.sk viac ako päťdesiatka futbalových priaznivcov, prevažne z východnej časti Slovenska.

IMG_1876IMG_1478IMG_001220151125_190118

 

 

 

 

Neváhali privstať zavčas ráno a po trase Košice-Michalovce-Sobrance zaplnili pohodlný autobus. Okolo deviatej sme sa už všetci identifikovali cestovnými pasmi na hraničnom prechode vo Vyšnom Nemeckom. Žiadne neštandardné zdržanie sa nekonalo a po približne hodinovom procese dôkladnej kontroly na oboch stranách prechodu sme sa vydali smerom k svetovému futbalu.

FOTOGALÉRIA ZO ZÁJAZDU

Ukrajina nás privítala slnečnými lúčmi, ktoré sa odrážali od zasnežených karpatských vrcholkov. Presun po prekvapivo udržiavanej ceste (trasa do Ľvova je súčasťou cestného ťahu na Kyjev) nás utvrdil, že Ukrajina si žije svojimi pravidlami. Život na vyššej úrovni si môže dovoliť len málokto a stredná vrstva nejestvuje. O neexistencii sme sa presvedčili aj v prípade pravidiel cestnej premávky, s čím sa bravúrne vysporiadal spoľahlivý šofér nášho autobusu – touto cestu pozdravujeme. Jednu z prestávok sme strávili v blízkosti lyžiarskeho strediska, kde sa všetci podľa potreby nadýchali čerstvého vzduchu a občerstvili v miestnom hoteli s reštauráciou. Kilometre ubiehali a my sme sa blížili k 700-tisícovej metropole západnej Ukrajiny.

Už z diaľky nás vítala krásna futbalová aréna, vybudovaná pri účely ME 2012. Štadión je umiestnený na južnom okraji mesta, približne 10 kilometrov od centra, s dobrým prístupom všetkými dopravnými prostriedkami. Domáce zápasy na ňom okrem miestneho Karpatu Ľvov hráva od jesene 2014 dočasne aj Šachtar Doneck.

20151125_154513

Plánovaný včasný príchod krátko popoludní bol okrem časovej rezervy, pre prípadné zdržanie na hraničnom prechode, cielený aj za príležitosťou vidieť mix kultúr v takmer 800 rokov starom meste. Ľvovu v priebehu storočí vládlo Poľsko, Rakúsko-Uhorsko, Nemecko, ZSSR a konečne, po rozpade východného bloku, Ukrajina. Všetky režimy zanechali v meste kus histórie, architektúry a atmosféry. Prechádzku Florenciou východnej Európy, ako je mesto prezývané, sme si nenechali ujsť. Nástup mrazivej noci a svitu mesiacu v splne dodal večernému Ľvovu skvelú atmosféru. Viac ako dvojhodinový voľný program v meste využila väčšina na ochutnávku miestnej kuchyne, nákup suvenírov a prechádzku centrom mesta.

Následne nás už čakal hlavný bod programu. Dostatočný počet vchodov na 35-tisícový štadiónoch zabezpečil, že aj napriek dvojfázovej bezpečnostnej kontrole netrval presun z parkoviska vedľa štadióna na tribúny viac ako 15 minút. Ukrajinci majú futbal radi a každý z nás sa o tom mohol presvedčiť pri ceste k miestam na sedenie. Šíriaca sa atmosféra v akusticky dobre navrhnutej aréne nám dala zabudnúť na mínusové hodnoty na ortuti teplomerov.

20151125_212208

Hráči sa po rozcvičke, na ktorej zožal pri každom dotyku s loptou veľký aplaus CR7, pobrali do kabín a do stredového kruhu smerovalo známe logo Ligy majstrov. Spomienka na nástup hráčov za znelky hymny UEFA Champions League všetkým zabezpečí zimomriavky rovnaké, aké sme mali v ten večer.

Zápas začal a Real dal štyrmi gólmi zabudnúť na posledné nepresvedčivé výkony. Šachtar nehral zle a žiadny autobus na šestnástku nezaparkoval. Aj preto zníženie na divokých 3:4. Ak by dali hráči v oranžovom aj štvrtý gól, štadión by zažil záťažovú skúšku osláv najvyššej kategórie. Čo by za takýto výsledok dali klienti a návštevníci El Clásica…

FOTOGALÉRIA ZO ZÁJAZDU

My sme zažili skvelý futbal, pekné mesto bývalého východného bloku, ktoré sa netají sympatiami k západnej Európe a 7 gólov v zápase najúspešnejšieho tímu histórie Ligy majstrov. Nočný prechod späť na Slovensko bol bez problémov a všetko nasvedčuje tomu, že pre partiu skvelých chlapov a jednej dámy to nebol posledný výjazd za svetovým športom.

PONUKA ZÁJAZDOV NA REAL MADRID

Navyše každý klient sa môže tešiť na vytlačenú spoločnú fotografiu zo zájazdu, ktorú dostane poštou.

IMG_3731