Navštívte s nami Petrohrad, mesto cárov a kultúry

2 minúty čítania

Petrohrad je večný rival Moskvy. Vystavať ho nechal cár Peter Veľký. Veľkolepý projekt mesta, ktoré skrotí dravú rieku Neva, stál život tisíce ľudí, no vďaka dômyselne vybudovanej siete kanálov a vodných ciest sa dnes môže Petrohrad pýšiť aj prezývkou Benátky severu.

Ak je Moskva duchovné a politické centrum Ruska, musíme dodať aj to, že kultúrnou mekkou je Petrohrad. Jeho architektúra je úchvatná. Nikde na svete nenájdete naraz toľko rôznych stavebných slohov, usporiadaných tak, aby všetko spolu ladilo a vytváralo nezabudnuteľnú panorámu.

Aj Petrohrad má svoje srdce, ktoré dáva život celému mestu. Je ním preslávený Nevský prospekt. Táto „ulica“ je dokonalou ukážkou umenia skĺbiť historickú architektúru s moderným štýlom a luxusom. Ak je Moskva ruským Rímom, Petrohrad je určite jeho Parížom. Prejdite sa ním a budete ho milovať navždy.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Odpovede na najčastejšie otázky k vstupenkám a zájazdom na Majstrovstvá Európy

Prechádzkou po Nevskom prospekte sa dostanete k pamiatke, ktorá má pre Rusov priam mystický význam. Na brehu Nevy totiž kotví krížnik Auróra, ktorý svojim historickým výstrelom na Zimný palác začal Veľkú októbrovú revolúciu. Nazrieť do jeho útrob sa určite oplatí.

Najznámejším cieľom turistov v Petrohrade je však zámocký komplex Petěrgof alebo pre nás Petrodvorec. Zámok z 18. Storočia je postavený podľa francúzskeho Versailles a svojmu vzoru neostáva nič dlžný.

Okolie je vyzdobené kilometrami kvetinových záhrad a zelených parkov, no pozornosť priťahujú najmä vodné kaskády, ktorých je v areáli viac ako 180.

Pokiaľ máte umeleckú dušu, nesmiete zabudnúť navštíviť aj ďalší z Petrohradských pokladov. Múzeum Ermitáž. Je to jedno z najnavštevovanejších múzeí na svete a určite aj jedno z najväčších.

Niekto spočítal, že ak by ste každému exponátu v Ermitáži venovali jednu minútu svojho času, strávili by ste jeho návštevou celých 6 rokov.

Magické biele noci

Tak sa nazýva jav, ktorý možno pozorovať hlavne v severnej Európe. Tieto miesta sú blízko severného pólu a podliehajú polárnym dňom a nociam. Slnko takmer nezajde za horizont a súmrak sa zlieva s ranným brieždením.

Je to v čase, keď sa slnko spúšťa nad horizont nie viac ako na 9 stupňov a večerný súmrak sa zlieva s ranným brieždením. Vrcholia 21. – 22. júna počas dlhého dňa (18 hodín a 53 minút).

Toto obdobie mimoriadne využívajú zahraniční turisti, vtedy je ich v Petrohrade najviac, pulzuje tu neskutočný život, prakticky od rána do večera.

Slávne biele noci veľmi využívajú majitelia výletných plavidiel, ktorí vyplávajú na Nevu a ponúkajú turistom vychutnať si nevšedný pohľad z ich paluby.

A na záver vrchol športového programu. Keď kráčate k štadiónu Krestovsky, nadobudnete pocit akoby pred vami pristála obrovská vesmírna loď. Štadión postavený pre futbalové MS 2018 je pýchou ruského futbalu.

Náklady na stavbu presiahli 1 miliardu dolárov a oplatilo sa. Z každého z takmer 70 000 miest v aréne máte dokonalý výhľad na hraciu plochu.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU