Navštívte Lisabon, najkrajšie a najvernejšie mesto

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Joga Bonito. Nádherná hra. Hra založená viac na kráse ako na sile by mohla stačiť na opísanie toho, čo človek zažije pri návšteve Portugalska. Európska Brazília síce posledné EURO vyhrala trochu iným spôsobom, avšak Portugalci majú krásnu hru stále v krvi. Prímorská krajina vychováva ročne stovky talentovaných loptových mágov, ktorých stretnete s loptou na uliciach a plážach po celej krajine. A vôbec nevadí, že ten najlepší z nich sa narodil na ostrove Madeira.

ronaldo-socha

Keď sa povie Portugalsko a futbal, automaticky vám na jazyk prídu tri kluby. FC Porto, Benfica a Sporting Lisabon. Mourinho, európska pohárová kliatba a prvý veľký klub CR sedmičky. Lisabon má oproti Portu jednu veľkú výhodu. Je to jedno z najkrajších európskych miest, takže jeho návšteva má ďaleko viac, ako len futbalový kontext.

Situovaný na siedmych pahorkoch v tesnej blízkosti rieky Tejo a Atlantického oceánu. Keď si Lisabon vyberal svoju polohu, lepšie už urobiť nemohol. Rozmanitosť kultúr na vás bude pôsobiť na každom kroku. Secesné budovy miešané so širokými bulvármi, úzkymi uličkami, všadeprítomnými mozaikami a kaviarňami vás prinútia vrátiť sa do mesta ešte aspoň raz. Navštívte jeden z mnohých kostolov, krásne Ocenárium, ZOO, vychutnajte si pohľady na mesto na niektorej z Miradouro (vyhliadok), starobylý hrad Castelo de Jorge, alebo sa len tak prevezte starou električkou po meste.

lisabon-mesto-elektricka

V hlavnom meste Portugalska však nebudú jesť iba vaše oči. Jedlám z rýb je tu dokonca venovaná jedna celá ulica Rua das Portas de Santo Antão. Na výber budete mať aj pochúťky z bývalých portugalských kolónií ­Brazílie, Mozambiku, alebo Kapverdov.

Ak sa v ponuke všetkých tých dobrôt predsa len rozhodnete vyskúšať niečo tradičné, určite si objednajte Caldo Verde. Typickú polievku z cibule, zemiakov, kapusty, cesnaku a olivového oleja. K vychladenému pivku na jednej z mnohých terás vám určite dobre padnú mušle Bulhao Pato. Vypisovanie všetkých lokálnych špecialít by zabralo viac času, ako best of z príhovorov predsedu parlamentu. Ale vedzte aspoň to, že Portugalci v jedle nešetria fazuľou a chutnými klobáskami na všetky spôsoby.

Portugalci milujú svoju krajinu a budú sa snažiť, aby ste si ju zamilovali aj vy. To platí aj o ich futbale. A čo je viac, ako derby?Vypredaná 65-­tisícová aréna, nezabudnuteľná orlica a súboj dvoch veľkých rivalov, ktorí už tradične predstavujú to najlepšie, čo domáca súťaž ponúka. Nechajte sa strhnúť atmosférou zápasu klubu, ktorý dodnes trpí kliatbou svojho bývalého trénera Bélu Guttmana.

Stalo sa to v roku 1962 po víťaznom finále Európskeho pohára majstrov proti Realu Madrid. Tréner následne požadoval zvýšenie platu, ktoré mu klub odmietol splniť. Výsledkom bolo Guttmanovo tvrdenie o tom, že nasledujúcich 100 rokov Benfica nezíska žiadnu európsku trofej. Kliatba sa dodnes nad klubom vznáša ako slávna orlica, ale fanúšikovia robia všetko pre to, aby svoj klub k trofeji dotiahli.

benfica-lisabon-stadion

Je len na vás, ktorý zo zápasov si vyberiete. Lietadlové zájazdy s pobytom v krásnom Lisabone pohladia dušu každého futbalového fanúšika a cestovateľa. Pretože Lisabon, ako aj futbal je jednoducho Bonito. Krásny.

lisabon-mesto