Manchester nie je iba United a City: Lyžovačka aj originálny vidiek

Keď sa v našich končinách povie Manchester, drvivá väčšina si okamžite spomenie najmä na dva špičkové futbalové kluby. United a City majú aj na Slovensku množstvo fanúšikov a mnoho z nich už aj vďaka CK FutbalTour.sk videlo svoj obľúbený tím v akcii na Old Trafforde či Etihad Stadium. Pri poslednej návšteve sme sa však na toto mesto pozreli aj trochu inak.

Žreb Capital One Cupu (Ligový pohár) bol pre fanúšika futbalu a zvlášť manchesterských tímov takmer dokonalý. V priebehu dvoch dní sme mali možnosť vidieť a zažiť dva skvelé súboje tejto súťaže. Hneď po prílete zdemolovali „The Citizens“ nevýrazný Wigan 5:0 a o dvadsaťštyri hodín čakal na našich 24 klientov skutočný bonbónik v podobe veľkého šlágra Manchester United – FC Liverpool.

Dovtedy však zostávalo dosť času a keďže klasický program, ktorým býva najmä prehliadka Old Traffordu (Musem & Stadium Tour), sa v deň zápasu nedal absolvovať, zamierili sme spoznávať okolie Manchestru. Najprv sme sa „zatúlali“ na sever Manchestru, kde sme si pozreli typický anglický „vidiek“ so všetkým, čo k tomu patrí. Jedinečné kamenné ulice aj domy s originálnymi pubmi a reštauráciami, kde čapujú skvelé pivo a podávajú klasické regionálne jedlá.

Po zaujímavej prehliadke a dôkladnom občerstvení nastal čas na šantenie na snehu. Áno, vidíte a čítate dobre. V tesnej blízkosti Old Traffordu na západe mesta je totiž vybudovaná krytá hala – Chill Factore, kde si prídu na svoje vyznávači zimných športov aj na konci leta. Môžete si tu zalyžovať, predviesť umenie na snowboarde alebo sa len tak pošmýkať na nafukovacom kolese. Jednoducho všetko, čo bežne robíte v Tatrách či Alpách počas zimnej sezóny. Majú tu aj inštruktorov a 180 metrov dlhá zjazdovka s vlekom je k dispozícii od 20 libier na hodinu. Bláznenie na snehu vo vedľajších halách stojí od 10 libier.

Po ceste späť do centra Manchestru míňame Old Trafford, kde sa už schádzajú stovky fanúšikov z celého sveta a robia si momentky do rodinných albumov. My sa vyberáme do bývalej industriálnej štvrte Castlefield, ktorú obklopujú umelo vytvorené vodné kanály. Po nich sa môžete ľoďou dostať napríklad až takmer ku štadiónu. Nachádzajú sa tu desiatky pubov a reštaurácií, kde si môžete oddýchnuť a prebrať aktuálne futbalové témy pred blížiacim sa štartom očakávaného šlágra.

Výkop veľkého anglického derby, aj keď tentokrát iba v pohárovej súťaži, sa neúprosne blíži a tak je čas sa presunúť do centra diania. Po takmer celej ceste je možnosť doplnenia pitného režimu a všade sa to len tak hemží dresmi a šálmi fanúšikov United. Stretnúť však možno aj fanúšikov z Liverpoolu, ktorí prišli vo veľkom počte podporiť svojich miláčikov. Vo väčšine pubov v blízkom okolí však nie sú veľmi vitaní.

Ešte posledné predzápasové pivko a hurá na štadión. Pre niektorých klientov je to prvýkrát, iní sa tu už cítia ako doma. Kúpiť si šál alebo podobný suvenír v oficiálnom fanshope alebo od predajcov pred štadiónom, odfotiť sa pred sochou Alexa Fergusona a Matta Busbyho, nájsť správny vchod a sme tam – v „divadle snov“. Časť našej výpravy zaujala miesta za bránkou, ale záujem bol tentokrát aj o VIP vstupenky. Futbal sme tak sledovali z luxusných koženných kresiel neďaleko od legiend a bývalých hráčov klubu. Do polčasu gól nepadol a tak sa pri občerstvení v klubových priestoroch tribúny debatovalo najmä o tom, kto otvorí skóre. Medzitým prebehla aj tombola o originálny dres s podpisom.

2kmt03

Po prestávke sa niektorí ešte ani nestihli usadiť a prišli o jediný gól. Javier „Chicharito“ Hernandez na nikoho nečakal a hneď v prvej minúte druhého dejstva rozhodol o osude zápasu. Atmosféra bola od tohto momentu ešte hlučnejšia a aktéri na trávniku za ňou výkonmi rozhodne nezaostávali. Jeden chorál striedal druhý, až sme sa občas zabudli venovať dianiu na hracej ploche.

Vypredaný štadión napokon „dotlačil“ United k výhre v prestížnom zápase a mohlo sa začať oslavovať. V meste to žilo do neskorých nočných hodín, rozoberali sa dojmy a zážitky z triumfu aj návštevy futbalového svätostánku. Podobné rozhovory pokračovali aj v „našej“ skupinke až po cestu do Bratislavy. Manchester sa rozhodne oplatí aspoň raz vidieť a zažiť, napríklad v spoločnosti CK FutbalTour.sk.

Kompletná fotogaléria zo zájazdu