La Liga 2016/2017: Barcelona, Real alebo prekvapenie?

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Trénovať Real Madrid, alebo Barcelonu a nedostať sa do TOP 2 v španielskej La Lige by nezvládol ani Niki Papavasiliu. To si povedzme bez nejakého pocitu očierňovania. Áno, stane sa, že občas niekto vyskočí, ale potom to ide zase podľa plánu predajcov televíznych práv a sponzorov. Za posledných 13 rokov sa tento prípad stal iba trikrát. Keď Valencia s Atléticom Madrid brali titul a Villareal druhé miesto.

Liga, ktorá dominuje nielen svojej krajine, ale aj celej Európe otvára novú sezónu naozaj vo veľkom. Uvidíme v ňej víťaza Ligy majstrov, ale aj Európskej ligy. Najdrahší transfer leta a celej histórie si síce uchmatla Premier League, ale najlepší hráči a kluby stále reprezentujú španielsku vlajku.

real madrid liga majstrov sevilla europska liga

Tí najlepší

Či už máte radi Barcelonu, alebo Real Madrid, máte spoločnú jednu vec. Ste fanúšikmi kvalitného futbalu. Tak si na to v podniku kľudne pripite. Niekto to má rád pomalé, vypinkané, iný zase rock and roll. Aj tento rok by mala byť La liga iba o tom, kto z nich dvoch sa potkne. Pretože v súboji najlepších často rozhodujú maličkosti.

Ako zapadnú nové posily v Barcelone? Stačí Realu príchod Moratu a Assensia? Koho viac ovplyvní únava z krátkej letnej prestávky zapríčinenej EUROm a Olympiádou? Alebo všetky predpoklady postaví na hlavu Diego Simeone? Jeho mužstvo musí mať obrovský hlad po úspechu, v Lige majstrov boli k nemu neuveriteľne blízko.

zidan simeone enrique
Súboj o titul je aj súbojom troch rozdielnych herných štýlov a futbalových filozofii. Kým Barcelona si to celé postavila na dominancií v oblasti držania lopty a vystavila embargo na ľahkú stratu lopty, Real sa vyznačuje dynamikou a držaním stredu poľa. Do toho všetkého prichádza jeho mestský rival, ktorý pôsobí ako pes odtrhnutý z reťaze nabitý trojitou dávkou energie. Do ofenzívy to pre oči až taká lahôdka nie je, zato obrana je perfektná.
Chcete byť ku hviezdam bližšie, ako Gagarin? Čo tak si na vlastné oči pozrieť, ako sa o body na Nou Campe pobije Simeoneho partička? Zápas silný ako španielske víno so šunkou jamon. Ale ak máte radšej gólové hody a ponižovanie slabších jedincov, poďte si s nami poprvýkrát autobusom pozrieť, ako Katalánci urobia z Granady tapas.

Barcelona FC Nou Camp foto
Podobná ponuka existuje aj pre fanúšikov Ronaldu Madrid. Súboj s Bilbaom bude buď alebo. Buď to budú nervy do poslednej chvíle, alebo Bilbao urobí v prvom polčase tri chyby a do druhého polčasu si na počítanie Ronaldových gólov pribaľte kalkulačku. A ak mu to náhodou nevyjde vtedy, má šancu proti Eibaru. Sympatickému, najmenšiemu klubu.

Najlákavejšími zápasmi budú tradične merania síl hlavných ašpirantov na titul v El Clásicu. Najskôr v decembri v Barcelone, následne v apríli v Madride.

real madrid oslava gol

Tu začína boj

Zvyšok ligy vie, že na tretej priečke a vyššie sa umiestnite iba vtedy, keď sa liga zoraďuje podľa abecedného poradia. A veľa ľudí si myslí, že okrem prvých troch nemá španielska liga čo ponúknuť. Už ste všetci zabudli na tri nominácie na Oscara v kategórii herec/herečka?

Ja napríklad čakám, kedy ožije Valencia. Experiment s Garym Nevillom nevyšiel, ale káder má obrovskú silu. Len nepredať Alcácera za pár drobných do Barcelony. Rovnako Sevilla. Tristonásobný nepretržitý víťaz Európskej ligy síce stratil Unaia Emeryho, ale čo sa za mladi naučíš, to sa zabudnúť nedá. Vždy bolo silné aj Bilbao a kým bude na jeho hrote strielať Aduriz, Baskovia sa nemusia obávať ničoho a nikoho. Žltá ponorka z Villarealu sa potopiť nemieni. Práve naopak. Na El Madrigal potopí aj v tejto sezóne nejedného súpera.

Celta Vigo v lete stratila Nolita, ale ak zopakuje výkony z úvodu uplynulej sezóny, nebude sa nikomu na jej štadióne hrať zrovna ľahko. Rovnakým prípadom je Malaga. Kedysi milionársky klub sa musel po čase uskromniť, hviezdy predal a teraz si ide stred tabuľky.

A bojuje sa aj tu

Je škoda, že ligová súťaž minimálne na rok prišla o sympatické mužstvá. Rayo Vallecano je príkladom pre mužstvá z celého sveta. Nikdy nemalo na titul, hrozilo mu vypadnutie, ale svojim herným prejavom dalo zabrať tým najlepším klubom ligy. Madrid prišiel aj o druhé svoje minimužstvo. Getafe do druhej ligy odprevadilo aj Levante z Valencie.
Ich miesta zaujalo Leganés, navrátilci z Pamplony a Deportivo Alaves. Finalista Pohára UEFA z roku 2001.

Máme sa na čo tešiť amigos. Neviem ako vy, ale ja už som to doma všetkým povedal a nemienim na tom nič meniť. Minimálne raz si vybehnem pozrieť ako to vyzerá na Estadio Santiago Bernabeu.

Real Madrid zájazdy

Barcelona sagrada skupinovka

Kompletná ponuka La Ligy 2016/2017