Bundesliga 2016/2017: Kto zastaví Bayern?

Pohodlne sa usaďte a pričuchnite s nami k novej sezóny Bundesligy. Ruky na stôl.

euro2016 euro 2016 joachim low you nasty nasty

Liga (ešte stále) majstrov sveta má pred sebou ďalší ročník. Patrí stále medzi najlepšie ligy sveta, najmä vďaka nasadeniu a diváckej podpore. Pomer cena/výkon je tak atraktívny, že anglickí fanúšikovia neváhajú cestovať z ostrovov na ligové zápasy práve do Nemecka. Ušetria, uvidia super futbal a urobia si výlet. Taký, aký si vďaka našej ponuke zájazdov môžete urobiť kedykoľvek aj vy. Ak ale nechcete čakať na prvé ligové kolo, ponúkame vám možnosť vidieť futbalovú lahôdku Bayern Mníchov – ­ Manchester City. Pep Guardiola zavíta prvýkrát na štadión, kam tri sezóny po sebe nosil trofeje pre víťaza Bundesligy. Zápas, pri ktorom nemôžete chýbať a o ktorom sa bude ešte dlho rozprávať.

Bude Ancelotti pre Bayern posilou?

Samotná sezóna by mala byť o zase tom istom. Zmení sa receptúra klobások predávaných pred štadiónom? Dokáže Borussia poraziť Bayern? Na obidve by mala znieť odpoveď nie. Jediná šanca pre tím okolo Thomasa Tuchela by mohol byť fakt, že Pep je preč a na jeho miesto prišiel Carlo Ancelotti. Veľký trénerský odborník, ktorý chce nadviazať na prácu svojho predchodcu, avšak určite si do systému hry prinesie svoje prvky hry. K dispozícii má to najlepšie, čo sa dá v tejto chvíli zohnať, takže možnosti sú neobmedzené. Okrem straty Rodeho a talentovaného Hojbjerga neprišlo k vážnemu pohybu v kádri, aj keď odchod Gotzeho a Lewandovského je stále možný. Veľkou posilou do už tak perfektného tímu je najlepší mladý hráč EURA Renato Sanches, zabudnúť nemôžeme ani na ďalšieho ex­Dortmund hráča Mattsa Hummelsa. S Boatengom tak vytvoria stopérske duo snov. Suma sumárum, Bayern bude o poznanie silnejší a tentokrát mu už nemôže stačiť výhra na domácom fronte. Treba sa do toho doslova zahryznúť!

coach champion low booger Joachim

Borussia Dortmund si spomínaný odchod Hummelsa vykompenzovala Sebastianom Rodem, talentovaným stredopoliarom z Bayernu, ale predaj Mkhitaryana do Manchestru vytvoril priestor na špekulácie o návrate Gotzeho. Stopérsky post museli žltí posilniť Marcom Bartrom z Barcelony, keďže svoj odchod z klubu avizuje aj Neven Subotič, ktorého už nebaví sedieť na lavičke. Aby toho nebolo málo, Guardiola z klubu ukradol aj Ilkaya Gundogana. Veľkým prísľubom je však turecký technik Emre Mor a ľavý portugalský bek Guerreiro. Aj v týchto pohyboch do kádra je jasne vidno rozdiel medzi klubmi. Preto to ani tento rok na prvé miesto nevyzerá. Ak klub v lete nepredá Aubameyanga a Reus bude fit, tešme sa ale na ďalšiu sezónu plnú energickej stíhacej jazdy najväčšieho nemeckého klubu. A pamätajte. Bayern potrebuje BVB viac, ako by sa mohlo zdať. Okrem výhodných nákupov aj na to, aby na sebe cítil aký­taký tlak. Inak by mu hrozil faktor PSG, ktorý síce doma vládne, ale v európskom meraní síl je to stále málo. Aj keď samozrejme nemôžeme porovnávať francúzsku a nemeckú ligu.

kiss germany euro2016 euro 2016 euro

Kto bude hrať druhé husle?

Kluby druhého sledu v nemeckej Bundeslige majú svoju silu a tak by si to o pohárové priečky mali rozdať Leverkusen, Schalke, Mönchengladbach a ak Wolfsburg nepredá Draxlera, môže zažiť ďalšiu dobrú sezónu aj on. Klub nie je priamo odkázaný na predaj svojej najväčšej hviezdy a Bayern má zatiaľ na krídlach aj tak plno. Leverkusen svoj útok doplnil o Kevina Vollanda a bude dúfať, že Chicharitov samopal sa tak skoro nezadrhne. K tomu za nimi stoja excelentní Calhanoglu s Brandtom, to je ofenzíva ako vínko. Súhlasil by aj Jožko Adamec, aj keď takú odrodu ešte nepil. Mönchengladbach budeme sledovať na Slovensku asi najviac, keďže namiesto Granita Xhaku si vyhliadli nášho Lászla Bénesa. Schalke, bohatý modrý klub sa posilnil najmä v ofenzíve, kam prichádza talentovaný Švajčiar Embolo, zažiariť naplno by mohol aj Leroy Sane, ale Európska liga je pre klub strop. Čarom tejto ligy je tiež fakt, že každý rok sa nájde jedno­dve mužstvá, ktoré zamiešajú tie druhotriedne karty a oživia už tak dosť pestrú ligu. Povedať dopredu, ktoré to sú, to si nedovolí ani Marcel Merčiak. Stačí ale málo. Dobrý kouč, zopár talentov a zachytiť úvod sezóny. Ja by som poskok vyššie doprial Herthe Berlín a Werderu Brémy.

Nový vietor v lige

Vypadnutie Hannoveru a najmä Stuttgartu by pred minulou sezónou čakal málokto. Tento rok ich nahradil Freiburg s Red Bullom Lipsko. Najmä druhý postupujúci je zaujímavý. Projekt výrobcu energetických nápojov, ktorému som na Slovensku svojím odberom pomáhal postaviť sa na nohy, trvá iba 7 rokov. Jeho cesta nahor cez všetky ligy bola, ako sa na takéto projekty dá očakávať, strmhlavá. Aby aj nie, keď si v čase založenia dali za cieľ postup do Bundesligy do ôsmych rokov. Stihli to o rok skôr, skoro ako u nás diaľničiari. Ale prvá liga je prvá liga, až tá ukáže, či sa tento progres zastaví, alebo si o rok druhú ligu zopakujú. Káder je inak zaujímavý. Švédsky stredopoliar Emil Forsberg, útočník Yussuf Poulsen, Samiho brat Rani Khedira, talentovaný nemecký útočník Timo Werner a turecký obranca Atinc Nukan by mali byť kostrou tímu.

Autor: Richard Hanzlík