Allianz Arena: Chameleón či futbalový štadión?

Rok 2005 bol pre Bavorsko, teda hlavne pre Mníchov, dôležitý. Nie preto, že sa im vydaril Oktoberfest viac ako po minulé roky, ale tretie najväčšie mesto Nemecka sa konečne dočkalo nového futbalového štadióna.

Dočkalo sa je správny výraz, pretože o jeho výstavbe sa dokonca hlasovalo v referende. Takmer 66 % Bavorčanov hlasovalo za. Nuž, Nemecko nie je Slovensko a nemecká precíznosť nie je tá slovenská.

V Nemecku vláda nevyťahuje z klobúka miliónové sumy, ktoré vyčlení na Národný futbalový štadión bez akejkoľvek verejnej diskusie. A čo si to vlastne Mníchovčania za necelé tri roky postavili?

 

Matka dvoch synov

Allianz Arena sa stala matkou dvoch synov – TSV 1860 Mníchov a slávnejšieho FC Bayern Mníchov. Oba tieto tímy dovtedy vyhrávali a prehrávali svoje zápasy na Olympijskom štadióne, takže vedeli, že ich spoločný život bude fungovať aj v novom stánku.

Luftbild

Aby to bolo fér, tak keď hrá doma Bayern, štadión svieti načerveno, keď hrá TSV 1860, svieti namodro. A keď tu hrá Nationalelf, svieti nabielo.

 

Všetky sedačky sú však sivé. Vyzeralo by to predsa zvláštne, keby bola tretina štadióna modrá, tretina červená a zvyšok biely.

Takto štadión zafarbia fanúšikovia svojimi dresmi a nech každý vidí, kto je tu doma. Allianz Arena je hotový chameleón. Spravodlivý, ktorý praje obom klubom rovnako. Aj Bayern, aj TSV 1860 tu svoje prvé zápasy vyhrali.

audicup allianz nahlad

 

Síce žiadne legendy, o to väčšie udalosti

Allianz Arena je príliš mladý štadión na to, aby sa o ňom rozprávali príbehy z generácie na generáciu. Žiadni duchovia, žiadne prekliatia, žiadni strašiaci. Teda až na jedného.

Písal sa rok 2012 a elektrizujúca atmosféra sprevádzala finále Ligy majstrov. Veľký zápas, Bayern Mníchov proti tápajúcej Chelsea. Domáci si nič iné ako víťazstvo nepripúšťali.

gal22_2224720k

Do 88. minúty viedli 1:0 a všetko nasvedčovalo tomu, že Mníchov zažije oslavy bujarejšie ako Oktoberfest. Lenže dve minúty pred koncom riadneho hracieho času spoznali Mníchovčania svojho strašiaka – volal sa Didier Drogba.

120 sekúnd pred koncom vyrovnal, aby Chelsea mohla vyhrať na penalty. Po tomto zápase by Allianz Arena najradšej svietila načierno. Smutná udalosť pre fanúšikov mníchovského tímu, ale aj pre tých z Tottenhamu.

Čo s tým majú fanúšikovia „kohútov“? Chelsea im víťazstvom v Lige majstrov ukradla miestenku v tejto prestížnej súťaži, ktorú si Tottenham vybojoval v Premier League. Ako by povedal Laco Borbély: „Aj takýto vie byť fodbal.“

Allianz Arena zažíva aj radosť. Teda hlavne radosť

Allianz Arena si pamätá nielen smutné udalosti. Stalo sa ich tu aj dosť veselých. Bodaj by nie, keď Bayern patrí medzi najlepšie futbalové kluby na svete.

Jedným z najpamätnejších momentov, ktorý tu zažili fanúšikovia, je gól Roya Maakaya. Holandský ostrostrelec strelil najrýchlejší gól v histórii Ligy majstrov. Potreboval na tom iba 10 sekúnd a 12 stotín.

11596

Sieť rozvlnil v roku 2007 proti Realu Madrid po chybe Roberta Carlosa v zápase, ktorý pískal Ľuboš Micheľ a Bayern vyhral 2:1.

Nemecká precíznosť

Allianz Arena je dôkazom nemeckej precíznosti. Postaviť niečo také gigantické a prepracované za 31 mesiacov, je skutočne obdivuhodné.

Síce výsledný účet bol 340 miliónov eur, ale keď si zoberiete, že rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu stála 78 miliónov €, tak tých 340 miliónov nevyzerá vôbec hrozivo.

Reč čísel hovorí jasne: 4 milióny fanúšikov ročne, 71-tisíc miest na sedenie, 11 500 miest na parkovanie, viac ako 1350 gólov, tri farby, dva kluby, jeden národný tím a hlavne nekonečná láska k futbalu.

audicup slovensko fans

 

Moderný stánok púta pozornosť nielen fanúšikov, ale aj ľudí z iných odborov. Venoval sa mu napríklad známy český architekt Adam Gebrian, ktorý ho zhodnotil zo svojho pracovného pohľadu.

Vo svojom dokumente o Allianz Arene perfektne zhodnotil všetky priestory a ponúkol názor „nefanúšika“. Za všetko hovorí jeho zhodnotenie viditeľnosti z hľadiska:

 

„Sme v najvyššom bode štadióna a aj z neho je výborný výhľad na ihrisko, pretože tribúny sú veľmi strmé. Ešte sú aj vykonzolované nad seba, takže vytvárajú takú trojicu. Výborné riešenie,“ skonštatoval architekt roka 2015 v Česku a dal tak jednoznačnú odpoveď na častú otázku našich klientov.

Tvrdíme to dlhodobo aj my, na štadióne je naozaj výborne vidieť z každého miesta a nie je potrebné za každú cenu sedieť takmer pri trávniku na stredovej čiare. Skvelý zážitok a úžasnú atmosféru si vychutnáte z akéhokoľvek miesta.

A čo vy, už ste si tu vychutnali nejaký nezabudnuteľný zápas? Ak nie, stačí si vybrať z bohatej ponuky!

Bayern Mníchov vstupenky